Агрономія

У господарстві на Київщині розповіли, як обрати надійний гібрид кукурудзи та бути впевненим у посівах

Добрий урожай, коли насіння сильне

Добрий урожай, коли насіння сильне

У господарстві на Київщині розповіли, як обрати надійний гібрид кукурудзи та бути впевненим у посівах навіть за несприятливих погодних умов. 

Землі в обробітку — 3400 га. Під кукурудзу виділено 1077 га, з яких 25 % площі займають гібриди кукурудзи компанії «Сингента». 

Господарство функціонує з 2000 року. Крім кукурудзи, в господарстві вирощують соняшник, озимий ріпак, пшеницю озиму та яру, сою та кормові трави для тваринництва. 

Михайло Чорненький

Посіви кукурудзи в 2021 році, за словами головного агронома пана Михайла Чорненького, показали високі результати, хоча і випробувань погода трохи підкинула. Однак до примх природи в господарстві ставляться скептично. Якщо врожай компенсував усі збитки — рік хороший. «Усе в природі циклічно: то посуха, то спека, то дощами заливає, а тут вже і нормальний рік. Якщо з 10 років — три засушливі, то це нормально. Ми до такого готові, тому сіємо гібриди з ФАО від 150 до 380», — розповідає агроном. 

СІВБА ТА ДОГЛЯД ЗА ПОСІВАМИ КУКУРУДЗИ 

Перший посів у сезоні 2021 у господарстві розпочали рано, 2 квітня. Завершили сіяти кукурудзу до 14 квітня. За такої ранньої сівби рослина встигає набрати свою температуру та сформувати добре озернений качан. «У нас дуже ранні щорічні посіви, як тільки-но можна виходити в поле — ми одразу сіємо спочатку соняшник, потім кукурудзу. Коли цього року всі лише 17–18 квітня виходили в поля, у нас на цей час уже все було зроблено. Змінюємо густоту  посіву — з 80 тис. рослин/га нині висіваємо 65 тис. росл./га», — ділиться досвідом пан Михайло. 

Починають сівбу з найменшого ФАО і потім до самого пізнього. 

Гібрид кукурудзи СИ Марімба

«В посівах кукурудзи були складнощі — це падалиця соняшнику. Вносили Примекстра® Голд — дві хвилі падалиці соняшнику тримає відмінно. Де було пошкоджено кукурудзу градом, вносили Амістар® Екстра + мікродобрива. Для захисту посівів у фазі 4–5 листків застосовували препарат на основі діючих речовин імідаклоприд, лямбда-цигалотрин, у фазі цвітіння вносили препарат на основі діючої речовини хлорантраніліпрол (200 г/л) 0,175 л/га», — розповів пан Михайло. 

Основні складові доброго врожаю: забезпечити культуру живленням та вчасним доглядом. За посухи у 2020 році в господарстві пробували вносити антистресанти, амінокислоти, підживлювали оприскувачем прямо під корінь. 

Пан Михайло зазначає: «Щодо добрив, то скажу, що раніше вносили просто азотні добрива і на тому все, а нині — 250 кг сульфату амонію, 150 кг вапнякової селітри, а також суперфосфату по 120 кг і хлористого калію по 80 кг. Те, що ґрунт потребує, намагаємося повернути, зважаючи на його аналіз». 

РЕЗУЛЬТАТИ ЗІБРАНОГО ВРОЖАЮ 

Вологість зерна цьогоріч під час збирання була 18–20%. 

Гібрид кукурудзи СИ Торіно

Якщо аналізувати позаминулий засушливий рік, гібрид СИ Скорпіус (ФАО 290, середньоранній гібрид), що був у товарному посіві, змолотили по 57 ц/га. Це був однозначно один із найкращих результатів. У межах 400 ц було на силос. У 2021 році СИ Скорпіус зібрали з поля в 50 га по 133 ц/га. 

У 2020 році СИ Орфеус (ФАО 360, середньостиглий гібрид) посіяли на демополі. Гібрид дав 75 ц/га. Минулого року гібрид посіяли в основний товарний посів. Результат порадував — 135 ц/га з поля 50 га. 

СИ Марімба (ФАО 240, середньоранній гібрид) — змолотили 124 ц/га. 

СИ Торіно (ФАО 310, середньостиглий гібрид) — зібрали 135 ц/га. Один нюанс, який варто враховувати: перед тим як молотити, треба обов’язково зачекати, поки качан підсохне. 

Зерно СИ Торіно довгасте, тому слід дочекатися повної стиглості й вологості зерна 18–19 %. Під час збирання з більшою вологістю зерно розколюється і розкришується. 

Загалом усі гібриди в 2021 році дали 120–130 ц/га. Результатами задоволені, тому ці гібриди в господарстві вже замовили і на наступний рік. 

Середній врожай усіх гібридів — 120–130 ц/га
Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ