Агрономія

Використання рідких азотних добрив не має бути складним і дорогим

Деталі, що мають значення

Деталі, що мають значення

Використання рідких азотних добрив не має бути складним і дорогим.

Дедалі більше українські аграрії користуються в агротехнології рідкими азотними добривами КАС, і тут немає нічого дивного: вони універсальні за способом і строками внесення, ще й значно краще їх засвоюють рослини. В посушливі роки застосування розчинів аміачної селітри й карбаміду набуває особливої актуальності для отримання високоякісного зерна з вищим умістом білка та міцною клейковиною. Як підтверджують дослідження, приріст урожаю зернових із застосуванням КАС для підживлення за несприятливих умов зволоження (як порівняти з аміачною селітрою) становить 3–4,5 ц/га.

Ці розчини не горять і не вибухають. Вони не забруднюють довкілля. Для їх зберігання можна використовувати навіть звичайні негерметичні цистерни. Втім, металеві вузли й деталі обприскувача, що контактують із розчином КАС, доцільно замінити на полівінілхлоридні чи склопластикові, а як прокладні матеріали використовувати пластинчату гуму на основі стирольного каучуку.

Дуже важливо вибрати правильні аксесуари для внесення рідких азотних розчинів. Оскільки КАС підживлює коріння рослин через систему ґрунтових каналів, передусім має значення не рівномірність вкриття, а точність визначення дози добрива (в літрах на гектар відповідно до стандарту ISO для сільськогосподарських обприскувачів). Про це, зокрема, свідчать результати досліджень науковців кафедри експлуатації машин та керування виробничими процесами Люблінського природничого університету.

Команда вчених під керівництвом професора Станіслава Парафінюка отримала найвищий урожай ярої пшениці на ділянках, де добрива вносили за допомогою горизонтальних 7-отворових розливачів. Застосування вертикальних розливачів і розливних шлангів дало трохи нижчі результати, хоча різниця була не надто суттєвою. Тож науковці дійшли висновку, що тип аксесуарів для внесення КАС відіграє незначну роль. Значно важливішим параметром, який неодмінно слід ураховувати, є забезпечення правильної дози внесення рідкого азотного добрива.

Багато виробників пропонують насадки з кількома отворами, які відповідають кольоровій схемі ISO для різних потужностей розпилювача. Щоправда, це фінансово невигідне рішення, бо передбачає придбання відразу кількох комплектів розпилювачів. Ефективнішою й разом із тим дешевшою заміною є придбання універсального розпилювача та вибір відповідної дозувальної шайби, адаптованої до стандарту ISO. Таке рішення пропонує й торгова марка Agroplast для своїх покупців.

Неабияке значення для безпеки врожаю — про це сьогодні багато говорять в агроспільноті — має правильне внесення розчинів КАС. На ранніх стадіях росту рослин прямий контакт із рідким добривом не має завдати шкоди. Дозу азоту для наступного підживлення встановлюють з урахуванням ґрунтової, листкової і тканинної діагностики (загалом вона не повинна перевищувати допустиму в період кущення). Вносять КАС тільки на суху листкову поверхню й тільки великими краплями, які б спадали з поверхні листків і стебел рослин. Утім, немає жодної гарантії, що наступне обприскування — навіть якщо температура повітря буде нижчою за +20 °С, а швидкість вітру менша ніж 6 м/сек — не зашкодить урожаю. Серед очевидних ризиків — утворення великої кількості непродуктивних стебел, на яких не буде формуватися колос. Крім того, висока концентрація солей на листковій поверхні може спричинити сильні опіки рослин. Тому оптимальна альтернатива внесенню КАС через обприскування — розливні шланги, через які добриво, не контактуючи з рослинами, потрапить безпосередньо в ґрунт.

Знаючи найважливіші факти про застосування рідких добрив КАС, ми можемо значно підвищити ефективність урожаю, до того ж оптимізуючи виробничі витрати.

www.optagroplast.com.ua  

+380969921711, +380664974668
Україна, м.Ковель, вул. Заводська,23 Б

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ