Агрономія

Збиральна вологість зерна кукурудзи прямо залежить від групи стиглості гібрида та погодних умов

Збиральна вологість зерна кукурудзи прямо залежить від групи стиглості гібрида та погодних умов

Володимир Кузьмич, продукт менеджер компанії «Лімагрейн Україна»: «Цьогорічний кукурудзяний сезон наочно довів, що збиральна вологість зерна кукурудзи прямо залежить від групи стиглості гібрида та погодних умов»

Збирання кукурудзи в багатьох господарствах ще триває, але вже зрозуміло, що середня врожайність 10–12 т/га у сухому зерні — показник аж ніяк не завищений. Згідно зі статистичними даними профільного міністерства, цьогорічними лідерами «кукурудзяних перегонів» є Хмельницька, а також Тернопільська, Вінницька, Черкаська, Київська області, де мають по 12–13 т/га в перерахунку на базову вологість. Утім, навіть на Півдні, де звикли отримувати добрі врожаї кукурудзи хіба що на зрошенні, цього року врожайність кукурудзи на богарі завдяки подвійній нормі річних опадів небачена для цієї зони.

Однак «ложкою дьогтю у великій кукурудзяній діжці» стала підвищена збиральна вологість зерна, яка в деяких регіонах сягала навіть 30%. Відтак для багатьох аграріїв його досушування в умовах, коли ціна на газ значно зросла, серйозно вдарило по кишені: як розповідають представники господарств, нині на елеваторах за один тонно-відсоток зерна просять від 70–80 до 150 грн. Тож закономірно, що після такого досвіду багато господарств планують установлювати власні сушарки, щоб менше витрачатися на досушування.

Цьогорічний кукурудзяний сезон наочно довів, що збиральна вологість зерна кукурудзи прямо залежить від групи стиглості гібрида та погодних умов.

— Багато хто каже: торік ми збирали гібриди ФАО 350 з вологістю 22–18%, а цього року — 28–29%. Водночас більш рання група стиглості кукурудзи на момент збирання мала вологість 22–23%. Але ж це й доводить, що гібрид достиг, але не встигнув скинути вологу, що пов’язано з погодними умовами, — каже Володимир Кузьмич, продукт менеджер компанії «Лімагрейн Україна». — Адже цього року весна була затяжна й холодна, і хоч господарства сіяли в ті самі строки, що й торік, але період дозрівання кукурудзи затягнувся на 2–3 тижні. Натомість ми бачимо: через 2–3 тижні після початку збиральної кампанії вологість зерна знижується з 29–30 до 25–22%. Тобто питання вологості зерна не до гібрида, а до погодних умов.

Найкращі з кращих

Володимир Кузьмич не приховує свого задоволення попередніми результатами врожайності лінійки гібридів кукурудзи «Лімагрейн».

— Чудово себе показує гібрид ЛГ31377 ФАО 350, який уже третій рік у комерційному застосуванні. Я давно не бачив на качані по 20 рядів зерен, та ще щоб урожайність сягала 17 т/га, хай і в сирому зерні. До того ж на тих полях було внесено не надто багато добрив. Таким чином, гібрид повторює свій успіх 2019 року, повністю реалізувавши потенціал урожайності. Хто раніше почав збирати цей гібрид, мав збиральну вологість 27–28%, а на початку листопада вона вже знизилася до 20–23% залежно від регіону. Тобто маржинальність гібрида висока.

Гібрид ЛГ31330 ФАО 320 перший рік у комерційному застосуванні, але вже показав високі результати врожайності у своїй групі стиглості. Наприклад, у Лохвицькому районі Полтавської області найкращим результатом у своїй групі й одним із найкращих загалом по демо є понад 11 т/га в перерахунку на базову вологість за збиральної вологості 18%, а у Ярмолинецькому районі Хмельницької області в заліку результат становив понад 14 т/га.

— ФАО 320 на ринку України дуже популярне, тож цей гібрид посідає належне місце в структурі посівних площ господарств, — упевнений Володимир Кузьмич. — Гібрид придатніший для вирощування в основному кукурудзяному поясі України. Має великий качан із великою кількістю рядів — цього року на деяких полях у Вінницькій області я бачив качани, де було 22 ряди — та добру вологовіддачу зерна.

Серед ранньостиглих гібридів заслуговує на увагу новинка Жаклін ФАО 240. І не лише через результати врожайності, а й підтверджену холодостійкість. У цьогорічних умовах холодної затяжної весни ця характеристика гібрида виявилася ключовою. Хоч вся лінійка гібридів кукурудзи «Лімагрейн» має високу стійкість до холодових стресів, Жаклін у цьому ряді — на першому місці.

— Переваги Жаклін — рання група стиглості, чудова вологовіддача і, я на 200% переконаний, що вища врожайність, порівнюючи з іншими гібридами своєї групи, — наголошує Володимир Кузьмич — Окрім того, в посушливих умовах, які цього року переважали на значній території Полтавської області, він був лідером щодо врожайності й на деяких демо показав найкращий результат — за 6 і більше тонн. В інтенсивних умовах, наприклад, у Борзнянському районі Чернігівської області результат був на рівні із середньостиглими гібридами й у заліку становив за 12 т/га. У Драбівському районі Черкаській області, поблизу с. Нехайки, успішно конкурував із гібридами з високим ФАО і потрапив до семи найкращих гібридів з усієї лінійки, а у своїй групі був №1 з урожайністю за 8 т/га і збиральною вологістю на рівні із зубоподібними гібридами, але з вищою натурою зерна.

Посушливі умови та бідні ґрунти не завадили показати добрі результати гібрида ЛГ31388 ФАО 360. Цьому сприяло його раннє цвітіння, завдяки якому гібрид «проскакує» період високих літніх температур і формує повністю виповнений качан.

Новинка ЛГ31284 ФАО 280, який цього року вперше з’явився в комерційних посівах на Чернігівщині, Київщині, показав відмінну врожайність, вологовіддачу та холодостійкість. Натомість у групі пізніх гібридів лідером урожайності став ЛГ31415 (Інвадор) ФАО 400, збиральна вологість якого на початок листопада становила 21–23%, з тим урожайність сягала 17 т/га (в сирому зерні) і більше.

Стійкість до хвороб

Найбільшою фітопатологічною проблемою для кукурудзи є ураження сажковими хворобами, зокрема пухирчатою чи летючою сажкою. Цього року сажка уразила пошкоджені градом, пригнічені гербіцидом посіви. Знову ж таки, як наголошує Володимир Кузьмич, це пов’язано не з низькою стійкістю гібрида до хвороби, а з дією на нього гербіциду, який пригнічує імунну систему рослини, і вона не може протидіяти хворобі. Інша цьогорічна загроза — фузаріоз, розвитку якого сприяли велике зволоження, невисокі температури, ранкові тумани.

— Розвиток сажкових хвороб, фузаріозних гнилей насамперед пов’язаний зі шкідниками, які є переносниками збудників цих хвороб, — наголошує Володимир Кузьмич. — Тому, якщо погодні умови сприятливі для поширення цих хвороб, треба посилити боротьбу зі шкідниками. Окрім того, велике значення має стійкість гібрида. Усі нові гібриди «Лімагрейн» мають дуже високу стійкість до летючої сажки. Це свідчить про те, що проблем із сажкою на таких гібридах не може бути. Хіба що у разі сильного хімічного пригнічення. Окрім того, усі наші новинки чудово тримають фузаріоз, у чому я пересвідчився, побувавши цього року на полях у різних регіонах.

Пріоритети на наступний сезон

За результатами цього року аграрії будуть обирати гібриди кукурудзи для наступного сезону. Вже тепер зрозуміло, що ЛГ31377 покаже відмінний результат за сприятливих умов і добрий — за посушливих, ЛГ31330 буде гідним конкурентом основним гравцям на ринку кукурудзи у групі ФАО 320, а лідером групи ФАО 200-300 стануть ЛГ30273, ЛГ30315, Адевей. Новинка Жаклін буде новим стабільним гібридом, який забезпечить у сприятливих умовах урожайність 10 т/га і більше і гарантовано матиме врожай у посушливих умовах унаслідок раннього потужного старту, максимального використання запасів продуктивної вологи розвиненою кореневою системою.

— Наступного сезону наша компанія впроваджуватиме в комерційний продаж кілька новинок. Гібрид ЛГ31305 ФАО 300 чудово проявляє себе в стресових умовах із високою вологовіддачею. Гібрид ЛГ31390 ФАО 380 має відмінні результати в Болгарії, де дуже близькі умови до нашої Одещини чи Миколаївщини. Тож нині очікуємо реєстрацію цих гібридів в Україні.

Наразі компанія «Лімагрейн» має чимало продуктивних гібридів кукурудзи в кожній групі стиглості, а завдяки поповненню лінійки новими гібридами увесь портфель буде збалансованим — кожне господарство знайде гібрид відповідно до своїх запитів. Утім, варто пам’ятати: слід висівати гібриди різних груп стиглості, щоб отримати гарантований результат незалежно від погодних умов року.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ