Тваринництво

Метаболічне тестування на основі біохімічних показників крові є інструментом ранньої діагностики аліментарних захворювань

Біохімічні маркери

Біохімічні маркери

 Метаболічне тестування на основі біохімічних показників крові є інструментом ранньої діагностики аліментарних захворювань.  

Зазвичай поросята-відлученці зазнають харчових і психологічних стресів унаслідок переходу від молока до твердих кормів, а також унаслідок змін у навколишньому середовищі, пов’язаними з відлученням, змішуванням із поросятами з інших гнізд, переміщенням або перевезенням та/або зміною температури й параметрів повітряного потоку. Найчастіше всі ці зміни відбуваються різко й одночасно, що не лише призводить до скорочення споживання корму та зниження приросту ваги після відлучення, а й до негативного впливу на структуру і функціонування ШКТ. 

У сучасному свинарстві все більше виробників збільшують середню вагу відлученців, що відповідає більш сформованому ШКТ і полегшує перехід у фазу дорощування. У зв’язку з цим збалансований раціон до і після відлучення за системного моніторингу здоров’я поросят є найкращою стратегією досягнення генетичних показників свиней. 

У період раннього дорощування активно формується м’язова тканина, відбувається інтенсивний синтез білка. Саме тоді динаміка приросту дуже висока, порівнюючи з іншими циклами, — найвища. Важливо стежити, щоб у кормі було достатньо амінокислот, адже їх брак істотно впливає на ріст і розвиток поросят, який може навіть припинитися. Також спостерігається незворотна недорозвиненість м’язів, що може призвести до отримання величезної кількості м’яса із жиром, замість м’ясної туші високої якості. Корм має легко засвоюватися й бути смачним. 

Метаболічне здоров’я 

Досягнення товарних показників відгодівельних свиней можливе тільки за їх повноцінного метаболічного здоров’я та високої природної резистентності. Цих два взаємопов’язаних чинники потребують системного контролю від неонатального періоду до фази дорощування / відгодівлі. 

Для оцінювання метаболічного здоров’я свиней у різні періоди репродуктивного циклу та для різних товарних цілей свинарі все частіше звертаються до метаболічного профілю крові, що показує рівень гомеостазу в організмі тварин, безпосередньо пов’язаного з особливостями годівлі та навколишнього середовища. Системний біохімічний моніторинг дає змогу оцінити ситуацію й спрогнозувати виникнення того чи іншого аліментарного захворювання та заходи його профілактики, не доводячи до виникнення клінічних ознак. 

Найоптимальнішою програмою тесту метаболічного профілю заведено вважати 12 показників, що показують рівень білкового, енергетичного, ліпідного, мінерального обміну та стану печінки. Саме такий підхід застосовували для оцінювання метаболічного здоров’я поросят на дорощуванні та відгодівлі в досліджуваному господарстві. 

За такої програми білковий обмін оцінюють за рівнем загального білка, альбуміну, сечовини й креатиніну; енергетичний обмін — за рівнем глюкози; ліпідний обмін — за рівнем холестерину; мінеральний обмін — за рівнем кальцію, фосфору та магнію й стан печінки — за активністю амінотрансфераз АЛТ, АСТ та рівнем загального білірубіну. Результати цього дослідження наведено у таблиці

Практичний тест 

Аналіз білкового профілю поросят свідчить про брак білка в раціоні годівлі групи дорощування, що характеризується нижньою межею / нижче за норму рівня загального білка, альбуміну та сечовини. Недостатній білковий статус у цій групі поросят може бути пов’язаний із недостатньою функцією кишківника та його мікрофлори, що забезпечує засвоєння протеїну з корму. 

Білковий статус поросят на відгодівлі в нормі з позитивною динамікою всіх показників, що тільки підтверджує припущення про недостатній рівень всмоктування метаболітів білкового обміну та недостатній рівень протеїну в раціоні поросят групи дорощування. У групі поросят на відгодівлі слід зазначити досить високий рівень креатиніну за норми всіх інших показників білкового обміну, що, мабуть, зумовлено досягненням потрібної м’язової маси поросят. 

Енергетичний статус поросят характеризується позитивною динамікою рівня глюкози від періоду дорощування до відгодівлі, що вочевидь пов’язано зі збільшенням частки енергетичних субстратів у раціоні годівлі поросят на відгодівлі зі збільшенням рівня протеїну, оскільки більший уміст протеїну вимагає більшої енергії для його перетравлення. Однак до періоду відгодівлі спостерігається деяке зниження рівня холестерину, що може бути пов’язаним зі зниженням умісту жиру в раціоні годівлі поросят у зв’язку з досягненням максимального розвитку м’язової маси за оптимального відкладення жиру. 

Особливої уваги потребує оцінювання стану печінки, оскільки у групі дорощування спостерігається значне перевищення норми активності АЛТ і АСТ. До періоду відгодівлі рівень активності ферментів поступово входить у норму, проте активність АЛТ ще досить висока. Позитивним сигналом є норма активності АСТ у групі поросят на відгодівлі, оскільки свідчить про відновлення цілісності клітин печінки, процеси дезамінування та трансамінування амінокислот повертаються до норми. Перевищення норми активності АЛТ у групі дорощування може бути зумовлено адаптацією ШКТ до споживання достатньо великої кількості твердих кормів із підвищенням їх поживності, порівнюючи з молочним періодом. 

Мінеральний обмін у поросят характеризується нормою рівня кальцію протягом усього періоду дослідження та перевищенням норми рівня фосфору в групі дорощування. Зниження в крові поросят співвідношення кальцій : фосфор у групі дорощування може спричинити порушення кісткового апарату й бути пов’язане з напругою печінки. 

Загалом метаболічний профіль крові поросят періоду дорощування — відгодівля відповідає фізіологічним адаптаціям з моменту відлучення до періоду споживання твердих кормів, проте рекомендується оптимізувати енергопротеїнове співвідношення раціону для поросят на дорощуванні, не допускаючи зниження білкового статусу нижче від норми, а також кальцій-фосфорне співвідношення з метою запобігання розвитку метаболічних захворювань, пов’язаних із браком / надлишком макроелементів у раціоні. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ