Агрономія

Безпечне застосування гербіцидів на кукурудзі за будь-яких погодних умов

Безпечне застосування гербіцидів на кукурудзі за будь-яких погодних умов
Рис.1. Явище шаблевидності кукурудзи викликаного фітотоксичністю препаратів із класу синететичних ауксинів

Рис.1. Явище шаблевидності кукурудзи викликаного фітотоксичністю препаратів із класу синететичних ауксинів

Погодні примхи щороку вносять свої коригування, випробовують і загартовують наших сільгоспвиробників на шляху до отримання високих і стабільних урожаїв кукурудзи. особливим роком став 2020 рік, аномально низькі температури в травні й червні, які суттєво вплинули на стартовий етап розвитку кукурудзи, а також спричинили прояви фітотоксичності на культурі після застосування як ґрунтових, так і страхових гербіцидів.

У цій публікації ми поділимося з вами основними рекомендаціями з використання різних гербіцидів, щоб уникнути негативного впливу на кукурудзі.

Сучасна світова класифікація гербіцидів (HRAC), заснована на сайтах дії, містить 27 груп діючих речовин. Звичайно, можна спробувати їх запам’ятати і детально розібрати всі сайти дії, але для цього нам потрібно дуже багато часу. Велика кількість гербіцидів із різних груп мають загальні хімічні властивості й гербіцидну активність, а також подібні симптоми прояву фітотоксичності. З прикладного боку набагато зручніше об’єднати групи за способами дії. З тих, що застосовують на кукурудзі, їх усього п’ять: регулятори росту, інгібітори синтезу амінокислот, інгібітори росту проростків, інгібітори фотосинтезу й інгібітори пігментів.

Перша група — регулятори росту, продукти на основі дикамби, 2,4-Д (2,4 дихлорфеноксиоцтова кислота), клопіраліду та МЦПА (2-метил-4-хлорфеноксиоцтова кислота). За певних умов вони можуть викликати стрес у рослині і спричиняти фітотоксичність. Якщо під час внесення гербіцидів рослина перебуває у стресі — це може сприяти прояву фітотоксичності. Тому є така рекомендація: якщо ви плануєте внесення — 3 дні до і 3 дні після внесення не має бути стресових умов.

Стресовими умовами можуть вважатися: суттєві перепади температур вдень і вночі; якщо різниця більше як 10–15 °С; якщо температура нижча від 6 °С і вища за 25 °С; якщо рослини потерпають від хвороб, є пошкодження шкідниками або їм бракує певних елементів живлення. Також дуже важливою є фаза внесення. Оптимальними є фази V1–V3 (3–5 видимих листків) кукурудзи. У цьому сезоні в багатьох господарствах після застосування продуктів групи регуляторів росту спостерігалось явище шаблеподібності (рис. 1, 2), яке надалі негативно позначилося на розвитку культури й майбутньому врожаї.

Рис. 2. Наслідки явища шаблеподібності кукурудзи, викликаного фітотоксичністю препаратів із класу синтетичні ауксини

Наступна група — інгібітори синтезу амінокислот, до якої належать найпоширеніші діючі речовини, що можна застосовувати, — сульфонілсечовини. Ці діючі речовини контролюють достатньо широкий спектр бур’янів, але за помилок у використанні можуть спричинити певні пошкодження культурних рослин. Слід зазначити, що ці продукти мають і ґрунтову дію: якщо ґрунти мають pH ґрунтового розчину більше як 6,5 — це сприятиме тому, що розкладання сульфонілсечовин у ґрунті відбуватиметься повільніше, відповідно, може збільшитися ризик післядії. Це можна регулювати обробітком ґрунту. Проведення глибшого обробітку ґрунту сприятиме тому, що ризик післядії зменшиться. Якщо ви вносите сульфонілсечовини в ранніх фазах, то симптоми спостерігаються не відразу, а через 1–2 тижні. Типові симптоми: зміна кольору рослини, побіління й антоціаново-фіолетове забарвлення по краю листка або смугами (рис. 3), випуклість листка або гофрованість у нижній частині, також скручування листків обгортки, але не таке жорстке, як ми спостерігаємо за внесення синтетичних ауксинів. Також за гострих випадків високої фітотоксичності ми можемо спостерігати вплив на формування качанів, можуть бути деформовані ряди. Що може призвести до таких симптомів фітотоксичності? Насамперед — це суттєвий перепад температур вдень і вночі. Варто зачекати з внесенням препаратів. Якщо температура падає нижче від 10 °С або підвищується понад 25 °С, є брак елементів живлення, або внесення відбувається вже в пізні фази — це все також є чинниками, що можуть стимулювати прояви фітотоксичності. Частим запитанням є доцільність внесення препарату у фазу V7 (9-10 видимих листків). Звичайно, деякі препарати мають таку реєстрацію, але ризик фітотоксичності суттєво зростає.

Рис. 3. Фітотоксичність сульфонілсечовин внаслідок внесення напередодні зниження температури повітря до 5 °С

Третя група — інгібітори росту проростків, куди входять кілька груп препаратів. З них найпоширеніші діючі речовини — ацетохлор і S-металохлор. Симптоми фітотоксичності різняться залежно від фази розвитку кукурудзи. Спочатку ви можете спостерігати на молодих рослинах у фазах VE–V1 (2–3 видимих листків) тільки невелике скручування, по мірі росту рослин ці листки склеюються або навіть повністю деформуються й загинаються в дугу (рис. 4).

Рис. 4. Симптоми фітотоксичності хлорацетамідів на кукурудзі

На пізніших фазах, якщо симптоми не дуже сильні, можна спостерігати відставання в рості й світліше забарвлення. Що може стимулювати прояви фітотоксичності? Це промивання таких препаратів, коли вони починають поглинатися не коренем, а саме колеоптилем, найчутливішою до цієї групи препаратів частини рослин кукурудзи. В 2020 році  подіб­ні прояви фітотоксичності траплялися на Заході: тривале похолодання; коли після внесення препаратів відбувалося похолодання або, навпаки, чергування великої кількості опадів і високих температур. Також до цієї групи належить препарат на основі діючої речовини пендіметалін. Тут симптоми дещо інші: ця діюча речовина контактніша і саме там, де коренева система торкається цього препарату, вона починає деформуватися (рис. 5). Такі симптоми з’являються також у разі промивання або завищення норм.

Рис. 5. Симтоми фітотоксичності динітроанілінів

Є ще група препаратів, які дозволено до застосування на кукурудзі — інгібітори фотосинтезу. Сюди належать бромоксиніл, тербутилазин. Це контактні препарати, вони не рухаються рослиною, тому можуть спричиняти тільки точкові опіки. Опіки, некротизація й відмирання тканин відбувається саме в тій частині, де препарат потрапив на рослину кукурудзи. Такі опіки ми можемо спостерігати, якщо ці діючі речовини вносити по росі, й коли в нас відбувається зниження температури на рівні нижче ніж 6 °С.

Рис. 6. Симптоми фітотоксичності після застосування інгібіторів фотосинтезу

Велика група препаратів, які з’явилися на ринку достатньо нещодавно, — це препарати, що інгібують утворення пігментів, препарати, що мають у складі топрамезон, ізоксафлютол, мезотріон, темботріон. Ці діючі речовини інгібують фермент гідроксіфенілпіруватдіоксігеназа (HPPD) і їх типовими симптомами є знебарвлення (рис. 7). Що може спричинити появу фітотоксичності від цих продуктів? Передусім — висока вологість. Якщо вона сягає понад 60%, краще зачекати з внесенням цих препаратів. Спричиняє також волога і холодна погода після внесення або відсутність інтенсивного сонячного світла. Відсутність сонячного світла сприятиме тому, що продукт лишатиметься в культурі й не розкладатиметься, відповідно, так само не діятиме на бур’яни. Тому для ефективної дії цього продукту й відсутності фітотоксичності для групи цих препаратів потрібне інтенсивне сонячне світло, хороша сонячна погода.

Рис. 7 Прояви фітотоксичності після застосування інгібіторів пігментів

Сьогодні компанія «Байєр» пропонує широке портфоліо препаратів із поєднанням різних діючих речовин для вирішення широкого кола питань, пов’язаних із бур’янами в посівах кукурудзи. Це ґрунтові гербіциди Мерлін® і Харнес®; препарати, які можна застосовувати як у ґрунтових схемах, так і на ранньостраховому внесенні — ­Аденго® і Аспект® Про; широка лінійка страхових гербіцидів — ­Гроділ® Максі, МайсТер®, ­МайсТер® Пауер і ­Лаудіс®. Більшість продуктів у лінійці гербіцидів — Аденго®, Гроділ® Максі, ­МайсТер®, ­МайсТер® Пауер та ­Лаудіс®) мають у своєму складі додаткові речовини-антидоти. За метаболізм діючої речовини в рослинах кукурудзи відповідає фермент р450, однак у разі виникнення стресових умов вироблення цього ферменту уповільнюється. Науковці компанії «Байєр» винайшли антидоти, що стимулюють утворення ферменту р450 тільки в кукурудзи та зернових культурах (рис. 8). Антидоти в складі цих гербіцидів жодним чином не впливають на метаболізм діючої речовини в рослинах бур’янів. Наявність антидотів дало змогу використовувати максимальну кількість діючої речовини без шкоди для кукурудзи.

Окреме місце посідає гербіцид Лаудіс®, який заслуговує тільки на честь і хвалу (Laudis лат. — честь, хвала). Продукт контролює основні як однодольні бур’яни (вівсюг звичайний, пальчатка кровоспиняюча, плолоскуха звичайна, просо звичайне, мишій — сизий, кільчастий, зелений), так і дводольні бур’яни — лобода біла, падалиця соняшнику (традиційний Клеарфілд, ЕкспресСан), канатник теофраста, щириця (загнута, лободовидна), амброзія полинолиста, гірчаки, березка польова, осот польовий, нетреба, підмаренник чіпкий, паслін чорний. Поєднання Темботріону й антидоту Ізоксадифен-етилу найменше впливає на кукурудзу навіть за умов обробок у пізні фази культури. Лаудіс® дає можливість за потреби відтермінувати внесення й працювати з проблемою. Продукт можна застосовувати на будь-якій кукурудзі, навіть на ділянках гібридизації.

Рис. 8. Механізм дії антидотів, Bayer CropScience Research, Safener Technology, Dr. C.H. Rosinger 12.12.2008

Кукурудза є дуже чутливою культурою до бур’янів, і за відсутності контролю, згідно з різними дослідженнями, максимальні втрати можуть сягати 53–76% урожайності. Гербіциди компанії «Байєр» — це не просто ефективні діючі речовини й довершена формуляція, це технологія, що дає можливість мати чисті посіви кукурудзи від бур’янів і розкривати максимальний потенціал культури.

Олександр Каменєв,
менеджер із маркетингу по кукурудзі та цукровому буряку ТОВ «Байєр»

[email protected]

www.cropscience.bayer.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ