Агрономія

Авіценна – надійний захист кожної насінини

Авіценна – надійний захист кожної насінини

Застосування ефективного протруйника здатне забезпечити насінню та сходам ярих культур надійний і тривалий захист від хвороб.

За оцінками аналітиків аграрного ринку, озимих зернових культур в Україні висіяно на рівні 90% прогнозу. Причина відома: відсутність достатньої кількості ґрунтової вологи у вересні-жовтні 2019 року унеможливила отримання вчасних й  однорідних сходів. Проте, на їх думку, середньої за останні роки площі зернових колосових культур — 9  млн гектарів  — аграрії все ж таки досягнуть. Планується, що навесні цього року буде висіяно мінімум 1,5 млн гектарів ярого ячменю і 0,5 млн — пшениці. Вочевидь насіння ярих культур потребує такого самого надійного захисту, як і озимі культури.

Фахівці рекомендують

Для контролю найширшого спектра хвороб зернових науковці ALFA Smart Agro рекомендують застосовувати сучасний трикомпонентний протруйник Авіценна (тебуконазол, 50  г/л + прохлораз, 250 г/л + крезоксим-метил, 50 г/л). Завдяки наявності трьох діючих речовин із різних хімічних класів Авіценна має широкий спектр дії (рис. 1).

Рис 1. Спектр ефективності протруйника Авіценна на ярих ячмені та пшениці

Протруйник захищає не лише насіння, а й проростки та сходи зернових культур: пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи. Препарат також стримує перші «хвилі» аерогенних інфекцій. Важливою перевагою використання цього продукту є яскраво виражений фізіологічний ефект на початкових стадіях розвитку культури.

Розглянемо детально дію кожного з компонентів протруйника Авіценна. Тебуконазол має швидку лікувальну дію. Ця діюча речовина характеризується високою біологічною ефективністю проти 4-х класів фітопатогенів: збудників сажкових хвороб, кореневих гнилей, септоріозу й інших плямистостей. А саме ці інфекції, як відомо, найчастіше уражують сходи та завдають найбільшої шкоди потенціалу врожайності культури.

Фото 1. Інтенсивний розвиток кореневої системи ярої пшениці, насіння якої було оброблено Авіценною

Тебуконазол також впливає на ріст і розвиток рослин. Тому використання його у  складі протруйника дозволяє не лише гарантувати захист рослин від внутрішньої інфекції, а й сформувати сильні компактні рослини. Це досягається внаслідок першочергового спрямування біосинтезу пророслого насіння на формування кореневої системи, а тільки потім — на розвиток наземної маси. У таких рослин мезокотиль — найуразливіша частина проростків — укорочується, а колеоптиль потовщується. В результаті зростає посухостійкість культури, її стійкість до інших абіотичних чинників (фото 1).

Прохлораз — контактно-системна діюча речовина, що належить до класу імідазолів і проявляє високу ефективність проти твердої сажки, гельмінтоспоріозів (кореневі гнилі та плямистості листя), фузаріозних кореневих гнилей. Прохлораз ефективно нейтралізує гриби на поверхні насінини, в алейроновому її шарі та в ґрунті навколо насінини, створюючи надійний і тривалий захист від названих інфекцій.

Наявність крезоксим-метилу в складі протруйника Авіценна значно розширює спектр біологічної ефективності продукту, зокрема, проти різних видів пліснявіння насіння. Також він додатково стимулює ріст, активізує фізіологічні процеси в рослині. Адже відомо, що добре розвинена коренева система позитивно впливає на кількість продуктивних стебел і врожайність сорту. Синергія трьох діючих речовин із різних хімічних класів забезпечує найширший спектр фунгіцидної дії.

Додаткові переваги

Реалізувати надійний захист і виражений фізіологічний ефект дозволяє також сучасна препаративна форма протруйника Авіценна — суспензійна емульсія. Вона характеризується високою розчинністю, кращою адгезією і надшвидким проникненням у насінину. Така препаративна форма забезпечує рівномірне нанесення робочого розчину, а відтак кожна насінина отримує саме потрібну кількість лікувальних діючих речовин.

Лабораторні й польові дослідження, які провели науковці ALFA Smart Agro, підтверджують, що Авіценна сприяє швидшому й  дружнішому проростанню насіння, порівнюючи з іншими популярними препаратами на основі триазолів й імідазолів. У лабораторії схожість насіння, обробленого Авіценною, була вищою на 4–5%, а цей самий показник у польових умовах перевищував показники контрольних ділянок на 5–11% (фото 2).

Фото 2. Сходи ярої пшениці та ячменю, насіння яких оброблено Авіценною

Вчасні й дружні сходи без ознак хвороб  — це надійний фундамент для побудови максимальної продуктивності сорту. Крім того, препарат забезпечує підвищену холодостійкість культур, що важливо за ранніх посівів у прохолодний ґрунт або за різкого зниження температури після з’явлення сходів, що ми часто спостерігаємо в березні.

Отже, Авіценна повністю відповідає високим вимогам агровиробників до сучасних протруйників й ідеально підходить для протруювання ярих зернових культур, бо забезпечує надійний і тривалий захист рослин, зберігаючи їх потенціал урожайності. Препарат можна поєднувати з більшістю інсектицидних протруйників, мікродобрив і  стимуляторів росту.

Олеся Деркач

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ