Овочі-Ягоди-Сад

Альтернаріоз картоплі — є рішення

Альтернаріоз картоплі — є рішення

  Перші симптоми ранньої альтернаріозної плямистості (Alternaria solani) на картоплі можна спостерігати на старих листках у вигляді маленьких темних некротичних уражень. Здебільшого ураження зливається й охоплює велику частину листа. Під час сильних епідемій хвороба викликає дефоліацію: великі частини листа стрімко всихають на рослині за сприятливих для хвороби умов. Повна дефоліація чутливого до альтернаріозу сорту картоплі може виникнути протягом 6 тижнів від початкового зараження. За умов посушливого періоду у другій половині вегетації картоплі гриб може викликати й ураження стебла, де пошкодження часто заглиблені з концентричними кільцями, які утворюються у міру колонізації тканини грибом. Звісно, що оцінити точні втрати врожаю картоплі від альтернаріозу важко, але нині основною стратегією контролю як альтернаріозу, так і фітофторозу є застосування фунгіцидів, використання яких однозначно є виправданим. Однак повторне застосування одного і того ж фунгіциду протягом багатьох років може спричинити втрату чутливості цільової популяції патогену (Alternaria solani, Alternaria alternata) до фунгіциду. Тому впровадження в системи захисту картоплі вже у 2024 році новітнього фунгіциду Ревіона® від BASF є ефективним рішенням як для запобігання інфікування картоплі альтернаріозом, так і з метою лікування при появі симптомів хвороби. 

З метою вивчення поширення альтернаріозу у насадженнях картоплі в різних регіонах України та дослідження чутливості Alternaria solani до фунгіцидів, були відібрані уражені альтернаріозом рослини картоплі з різних областей: Київської, Львівської та Тернопільської. Ще на етапі культивування ізолятів помічено неоднаковий за швидкістю ріст колоній на поживних середовищах та різну інтенсивність спороношення, що може вказувати на різну вірулентність патогенів. Тому часто перебіг хвороби в різних агроценозах може різнитися. А знаючи особливості перебігу хвороби та особливості стійкості чи навпаки чутливості певного сорту картоплі до альтернаріозу, можна скорегувати час внесення протиальтернаріозного фунгіциду. 

Найбільш вдалим і високоефективним фунгіцидом у контролі альтернаріозу картоплі є Ревіона®, до складу якого входить новітня діюча речовина Ревісол® (мефентрифлуконазол, 75 г/л). Діюча речовина Ревісол® транспортується у рослині з водою, проникаючи аж до кінчика листка, та захищає необроблені частини рослини. Унікальні властивості Ревісол® забезпечують швидке поглинання діючої речовини та потужний лікувальний ефект у захисті від широкого переліку грибних захворювань на багатьох сільськогосподарських культурах. 

Норма застосування Ревіона для контролю альтернаріозу на картоплі 1,0–1,25 л/га. 

Під час тестування чутливості Alternaria solani до Ревіона® в лабораторних умовах отримані неперевершені результати, які дають чітке розуміння, що цей фунгіцид — рішення майбутнього. 

Всі без винятку ізоляти проявляли високу чутливість до Ревіона® навіть у найменшій зареєстрованій нормі на картоплі — 1,0 л/га. На фото чітко видно відсутність росту колоній на поживному середовищі з додаванням фунгіциду (чашки Петрі з правої сторони) порівняно з контролем. 

Для контролю альтернаріозу фунгіцид Ревіона® можна використовувати як при початкових симптомах хвороби з метою запобігання поширенню хвороби полем, так і превентивно, коли ще не видно візуальної симптоматики, адже відмінною властивістю Ревісол® є створення запасів діючої речовини у листку, які при подальшому вивільненні допомагають подовжити захисну дію. 

При використанні декількох протиальтернаріозних фунгіцидів протягом вегетації чутливих сортів картоплі до альтер наріозу варто чергувати Ревіона® із Сігнум® (0,3 кг/ га) або іншим фунгіцидом. 

ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ РЕВІОНА®: 

• Системний препарат для захисту багатьох культур від комплексу хвороб із лікувальним ефектом 

• Завдяки відмінній ефективності та унікальним хімічним властивостям препарат перешкоджає появі резистентності 

• Препарат діє в широкому діапазоні температур 

• Препарат стійкий до дощу та має довготривалу дію 

• Має широке вікно та оптимальний термін застосування 

• Після застосування препарат Ревіона® швидко поглинається листком і рівномірно розподіляється рослиною  

Ірина Кудибіна, Менеджер з технічної підтримки клієнтів компанії BASF 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ