Агрономія

Загортання у ґрунт рослинних решток сприяє підвищенню його родючості

Загортання у ґрунт рослинних решток сприяє підвищенню його родючості

Тривале, протягом 6 років, загортання у ґрунт (60-65% за чизелювання й майже повне за оранки) побічної продукції зернових культур навіть без унесення гною сприяє збереженню високого рівня потенційної родючості чорнозему. 

Про це свідчать дослідження Інституту зернових культур, проведені в умовах північної частини степу України.

У досліді було залучено дві трипільних сівозміни: кукурудза на зерно – ячмінь ярий – овес, соняшник – ячмінь ярий – овес. 

За вихідної гумусованості орного шару 4,25% на час закінчення другої ротації сівозміни вміст загального гумусу (шар 0-30 см) у сівозміні з кукурудзою становив 4,22%, у сівозміні із соняшником – 4,27-4,34%.

Автономне використання пожнивних решток підтримує бездефіцитний баланс органічної речовини у ґрунті тільки за сприятливих умов для отримання високого врожаю вегетативної і кореневої маси рослин (перша ротація) й не забезпечує повного відтворення гумусу в посушливі роки (друга ротація). 

Сукупно за дві ротації трипільної сівозміни кількість його зросла тільки на 0,05-0,15 тонн/га, що не виходить за межі похибки досліду. 

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!