Загартовування озимого ріпаку потрібне навіть за м’яких зим, – агроном
Один із ризиків у вирощування ріпаку – перезимівля. Хоч нині селекціонери досягли високої зимостійкості гібридів, а зими стали переважно м’якими, але й м’яка зима не зовсім добре для озимих культур.
Таку думку висловив головний агроном ТОВ «Агростем» Василь Пухальський в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Нині зимуючі бур’яни не вимерзають, як раніше. Окрім того, коливання зимових температур негативно впливає на рослини: якщо температура підвищиться до двох градусів тепла, рослини починають вегетувати, далі похолодало – і ріпак стресує, на стеблі утворюються тріщини, через які надалі в рослину проникають збудники хвороб. Тому навесні, як тільки температура повітря підвищується до 5-7 градусів, ми лікуємо такі рани Дерозалом у нормі 1 л/га», – розповідає Василь Пухальський.
Утім, незважаючи на м’які зими й зимостійкість гібридів, такий важливий технологічний захід, як загартовування озимого ріпаку, ніхто не скасовував. За спостереженнями агронома, застосування восени фунгіциду Карамба Турбо в нормі 0,8 л/га підвищує стресостійкість рослини й водночас пригнічує її ріст і сприяє формуванню потужнішої кореневої шийки та кореневої системи.
Якщо ріпак сильно розвивається, то до Карамби Турбо ще додають Хлормекват-Хлорид у нормі 0,7-1 л/га. У результаті коренева шийка потовщу і навіть до 12 мм – відмінний показник для перезимівлі. Окрім того, для профілактики хвороб та кращої перезимівлі у бакову суміш додають фунгіцид Фолікур у нормі 0,8 л/га.
Нагадаємо, отримати дружні сходи ріпаку допомагає лущення стерні попередника.