За правильного органічного землеробства можна отримувати не менші врожаї, ніж за традиційного, – думка
За правильної організації діяльності підприємства органічне землеробство може стати не менш прибутковим, ніж традиційне.
У цьому переконаний директор із виробництва продукції органічного рослинництва ПСП ім. Т. Г. Шевченка Андрій Вдовиченко, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Ціна на органічну продукцію проти традиційної відрізняється на 30-100%. Така різниця нівелює можливе зменшення врожайності, – зазначив він. – Проте якщо провадити органіку правильно, то можна отримувати врожаї не лише на рівні з традиційним землеробством, а й вищі».
За словами Андрія Вдовиченка, велика перевага органічного землеробства – у стабільності споживчого ринку, також є можливість укласти форвардні контракти. «Проблем із реалізацією органіки немає, навпаки, існує проблема з її дефіцитом», – підкреслив він.
Сьогодні близько 95% продукції, яку виробляють українські органічні господарства, експортується. «А от вийти на внутрішній ринок поки що проблематично, – зауважив Андрій Вдовиченко. – На мою думку, основною причиною цього є тотальна недовіра українців до органічної продукції. Це тому, що нині в магазинах пропонується дуже багато продукції з написами на етикетках «біо», «еко», «органік», але насправді до органічної вона немає жодного відношення».
Довідка
ПСП ім. Т. Г. Шевченка (Київська область) три роки тому придбала багатопрофільна компанія «Аснова Холдинг». В обробітку перебуває 2,5 тис. га сільгоспугідь. Провадить паралельно органічне й традиційне землеробство. Розвиває тваринництво м’ясного напряму: ВРХ, вівці, кози. Також займається овочівництвом і садівництвом.
Додати коментар