Агрономія

Який ефект дає бактеризація насіння озимої пшениці

Добрі результати дає передпосівна обробка насіння озимої пшениці препаратами з умістом азотфіксувальних і фосформобілізаційних бактерій (так звана бактеризація насіння). Вони постачають молодій рослині азот і фосфор на початкових фазах росту та сприяють біологізації агроценозу, зменшуючи хімічне навантаження.

Про це свідчать результати дослідження науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, пише журнал The Ukrainian Farmer.

«За нашими даними, вміст білка в зерні під впливом бактеризації зріс з 11,8 до 12,7%, а клейковини – з 22,8 до 23,9%. За дефіциту органічних добрив, який стає сьогодні тотальним, важливо використовувати на потреби поля післяжнивні рослинні рештки, загортаючи їх у ґрунт», – зазначив кандидат сільськогосподарських наук Олександр Земляний (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).

За його словами, уже в перший рік їх використання врожайність пшениці озимої на сірих лісових ґрунтах зросла на 0,31 т/га.

Нагадаємо, насіння зернових радять протруювати багатокомпонентними препаратами.