Які особливості вирощування пивоварного ячменю
Вирощування ярого ячменю на пивоварні цілі вимагає чіткого дотримання технології, щоб отримати зерно відповідної якості, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Основні вимоги до пивоварного зерна ячменю такі:
- уміст білка – 9-11%;
- уміст крохмалю – 60-70%;
- уміст безазотистих екстрактивних речовин – 78-82%;
- розмір зерен понад 2,5 мм – 85%;
- плівчастість зерна – 7-10%;
- здатність до проростання – 96%.
Великий вплив на формування пивоварних якостей у вирощуванні ячменю мають умови зовнішнього середовища. Формуванню якісного, придатного для виробництва солоду зерна ячменю сприяють такі чинники:
- відсутність різких добових і сезонних перепадів температур та вологості повітря впродовж вегетації;
- відсутність повітряної та ґрунтової посухи, а також спекотних явищ у літній період;
- ґрунти з хорошими агрохімічними й агрофізичними властивостями: чорноземи, сірі лісові опідзолені, дерново-карбонатні легко- та середньосуглинкового механічного складу.
З огляду на сказане вище оптимальною зоною для вирощування пивоварного ячменю є Лісостеп, особливо західний. Потенційна здатність формувати ті чи інші властивості зерна для пивоваріння і не тільки закладається на етапі створення сорту, відповідно, контролюється генетично.
Тому основою вирощування ячменю на пивоварні цілі є сорт, який офіційно визнано і занесено до відповідного Державного реєстру.
Нагадаємо, пивоварний ячмінь торік став однією з небагатьох культур, що були прибутковими.