Агрономія

Які особливості розподілення зерна жита за класами

Які особливості розподілення зерна жита за класами

Зерно жита містить менше білка, ніж пшениця, але воно більш повноцінне за своїм хімічним складом. Так, амінокислоти треонін, фенілаланін, лізин й аргінін надають житньому хлібу додаткові пріоритети для здорового харчування.

Про особливості розподілення зерна жита за класами у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Ірина Гасанова, кандидат сільськогосподарських наук Інститут зернових культур НААН України.

«Слід пам’ятати, що ця культура дуже схильна до вилягання, осипання та проростання зерна в колосі, тому її збирають у найкоротші строки, найдоцільніший спосіб збирання – пряме комбайнування. Залежно від показників якості зерно жита за національним стандартом ДСТУ 4522:2006 розподіляють на чотири класи. У разі залічення партії жита до того чи іншого класу, визначаючи пророслі зерна та число падіння, перевагу надають числу падіння. Якщо значення числа падіння менше ніж 80 с, активність амілолітичних ферментів, унаслідок дії яких розщеплюється крохмаль, розцінюється як висока, у межах 80-200 с – середня, а понад 200 с – низька»,

– зазначає Ірина Гасанова.

Зерно жита першого, другого й третього класів використовують для виготовлення борошна та на інші продовольчі потреби; четвертого класу – для кормових цілей.

Жито всіх класів має бути не зіпрілим і без теплового пошкодження під час сушіння; повинне мати властивий здоровому зерну нормальний запах (без затхлого, солодового, пліснявого, інших сторонніх запахів) і колір.

Не допускають зараження зерна жита комірними шкідниками. Уміст фузаріозних зерен для всіх класів зерна не має перевищувати 1%. У разі невідповідності граничній нормі якості жита хоча б за одним із показників його переводять у нижчий клас.

Раніше повідомлялося, як сформувати однорідні партії зерна пшениці поліпшеної якості та запобігти їх змішуванню.