Які особливості роботи з пожнивними рештками пшениці
Ефективне використання поживних речовин вимагає різних підходів до обробки пожнивних решток, залежно від сільгоспкультури. Зокрема, рештки пшениці зазвичай легко розкладаються. Оптимальний підхід – поверхнева обробка, яка дозволяє рівномірно розподілити рештки та прискорити їхнє розкладання.
Про це пише Андрій Вдовиченко, кандидат сільськогосподарських наук, директор з виробництва продукції органічного рослинництва ПСП ім.Т.Г.Шевченка («Аснова Холдінг»), у своїй колонці на AgroTimes.
«Важливо враховувати, що пожнивні рештки пшениці містять багато вуглеводів і могли б бути цінними для біологічних процесів у ґрунті», – зазначив фахівець.
Також, за його словами, у рослинних залишках пшениці приблизно 1-2% азоту, якщо на полі залишається 2 т/га пшеничних решток, це буде приблизно 20-40 кг/га азоту.
Нагадаємо, найбільшу ефективність має органо-мінеральна система удобрення. Раніше також повідомлялося, від чого залежить поживна цінність органічних добрив.