Агрономія

Які мікроорганізми потрібні для родючості та здоров’я ґрунту

Найважливіша умова родючості та здоров’я ґрунту – це наявність у ньому різних мікроорганізмів. Найоптимальніший варіант для аграріїв – щоб у ґрунті було більше сапротрофів і менше патогенів, більше гіперпаразитів, які можуть паразитувати на збудниках хвороб і таким чином скорочувати їх кількість у ґрунті.

Про це розповів Володимир Круть, старший мікробіолог Інститут прикладної біотехнології, компанія БТУ-ЦЕНТР, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Агрономічно цінні мікроорганізми можна розділити на кілька груп.

Перша – азотфіксатори: вони фіксують атмосферний азот, оскільки рослина не здатна зробити це сама.

Друга – фосфор мобілізатори, що також здатні перевести калій у розчинну форму, доступну для рослини.

Третя група – сапротрофи, які перетворюють складну органіку, що призводить до нагромадження гумусу. За відсутності сапротрофних мікроорганізмів у ґрунті відбувається мінералізація гумусу, що призводить до зменшення його рівня.

До четвертої групи належать антагоністи патогенів. Якщо їм не заважати, вони самі потурбуються про те, щоб рослини на полі були здоровими.

«Звичайно в ґрунті є й патогенні та паразитичні види, вони мають свою роль у природі, але завдають шкоду рослинам», – додав Володимир Круть.

Нагадаємо, понад 6 млн га земель сільгосппризначення в Україні потребують консервації.