Агрономія

Яка роль сірки й магнію в урожайності сої

Яка роль сірки й магнію в урожайності сої

Соя належить до культур середньовимогливих до сірки та магнію. Сірка за рівнем засвоєння рослинами сої посідає четверте місце після азоту, калію та фосфору. Без достатнього забезпечення сіркою неможлива ефективна дія азоту на збільшення врожайності, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Рослини сої засвоюють сірку впродовж вегетації. Вона впливає на розвиток рослин, покращує використання азоту, підвищує стійкість рослин до патогенних організмів і стресових умов – посухи, високих і низьких температур.

Водночас сірка є головним компонентом амінокислот, тож її дефіцит може вплинути як на кількість, так і якість урожаю, бо вона сприяє підвищенню вмісту олії у сої.

Магній також є необхідним для засвоєння азоту. Він є важливим складником фотосинтезу (і одним зі складників хлорофілу), сприяє засвоєнню фосфору та підвищенню вмісту білків у соєвих бобах.

Нагадаємо, оптимізація живлення рослин з урахуванням органогенезу є найперспективнішим напрямом у землеробстві.