Як зменшити витрати запасів продуктивної вологи за традиційної технології

Продуктивну вологу, що накопичується в основному за осінньо-зимовий період, необхідно ефективно зберегти до того часу, коли виникне найбільша її потреба для рослин, зокрема у критич ні фази водоспоживання. У певні фази розвитку рослини потребують різної кількості вологи, найбільше – під час інтенсивного формування вегетативної маси та у фазу цвітіння й наливання зерна.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише кандидат сільськогосподарських наук Сергій Артеменко (ДУ Інститут зернових культур НААН України).
Суттєве зменшення витрат запасів продуктивної вологи за традиційної технології забезпечить створення специфіч ної розпушеної будови верхнього шару ґрунту на глибину 3-4 см. Для ефективного збереження вологи рано навесні по ріллі треба провести боронування у два сліди – припиняється випарову вання та капілярне надходження вологи із нижніх шарів ґрунту.
Забезпечити ефективне використання наявної вологи можливо також шляхом застосування комбінованих агрегатів під час передпо сівної підготовки ґрунту. За достатньо прогрітого ґрунту треба вчасно провес ти сівбу в ранні й короткі строки.
«Ураховуючи наявні запаси продук тивної вологи, потрібно визначитись з оптимальною густотою рослин в агро ценозі. Залежно від групи стиглості слід й здатністю краще утримувати воду орієнтуватись на нижній рівень опти мальної густоти рослин на час збирання врожаю. Такий підхід забезпечить ефективну площу живлення рослин і раціональні витрати вологи й оптимальні умови впродовж вегетації»,
– зазначає Сергій Артеменко.
Нагадаємо, перспективним є мульчувальний обробіток ґрунту, за якого на поверхні лишається не менше 60-80% рослинних решток.