Як запобігти знищенню мікробіоти в родючому шарі ґрунту
Головним ресурсом продуктивності ґрунту є залишкова біомаса рослин і мікроорганізми – гриби, бактерії, актиноміцети, водорості й найпростіші (95% з яких є аеробами, тобто вони дихають і не можуть виживати без повітря і вологи, а також специфічного для кожної групи живлення). Важливо забезпечити їх умовами для існування й розвитку, і є кілька базових складових виконання цього завдання, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Насамперед потрібно зупинити або мінімізувати агротехнологічні рішення, які призводять до зменшення кількості або знищення мікробіоти в родючому шарі ґрунту. До цих агрозаходів можуть належати:
- Використання оранки як основного обробітку ґрунту, яка обертає аеробний і анаеробний пласти й переміщує мікроорганізми в несприятливі для свого існування умови;
- Використання великої кількості обробок пестицидами для контролю забур’яненості полів, розвитку шкідників і хвороб. Особливу небезпеку мають хімічні фунгіциди, у складі яких дві або три діючі речовини, знищуючи патогенні гриби, вони одночасно негативно впливають на численність і розвиток корисних ґрунтових грибів, актиноміцетів і бактерій;
- Застосування незбалансованої програми живлення – внесення значних кількостей міндобрив без компенсації програми живлення органічними. Це провокує зменшення популяцій окремих видів продуктивних бактерій через розкладання органічної речовини ґрунту (гумусу) для збалансування співвідношення азоту й вуглецю під час його засвоєння ґрунтово-поглинальним комплексом;
- Агрозаходи, що провокують переущільнення ґрунту та втрату його спроможності до вологонакопичення та вологозбереження. А волога за умов незворотних змін клімату стає головним обмежувальним чинником не лише отримання рентабельного врожаю, а й необхідних умовам для розвитку корисних ґрунтових мікроорганізмів;
- Обов’язкове планування та запровадження в сучасних умовах агрозаходів із застосуванням мікробіологічних препаратів – поліпшувачів ґрунту з властивостями біодеструктора, інокулянтів насіння, рідких мікробіологічних стартових добрив, а за можливості – зменшення кількості хімічних засобів захисту на користь біологічних.
Раніше повідомлялося, як різні культури реагують на диференціацію ґрунтової родючості орного шару.