Як вибрати культуру для сидерації
За сучасної структури посівних площ переважної більшості регіонів України культури на зелене добриво мають позиціонуватися тільки в проміжних посівах.
Наприклад, озимими проміжними культурами є озима суріпиця, ріпак, перко, озима вика, жито та їхні сумішки.
До післяукісних культур належить люпин, райграс, конюшина, фацелія, буркун, до підсівних і післяжнивних – гірчиця біла, редька олійна, ріпак, перко, вико-овес, пелюшка і т. д.).
Основними критеріями у виборі культур для сидерації в сівозміні мають бути такі:
– короткий вегетаційний період;
– високий коефіцієнт розмноження та незначні норми висіву;
– мала вимогливість до умов агротехніки та забезпечення ресурсно-технологічних витрат, інтенсивність нарощування біомаси шляхом використання біоенергетичного потенціалу.
Додати коментар