Як уникнути зниження запасів гумусу в ґрунті
Органіка – це один із чинників, що підтримує структуру ґрунту. Чим її менше – тим легший ґрунт.
Про це розповів Володимир Круть, старший мікробіолог Інституту прикладної біотехнології (компанія БТУ-ЦЕНТР), пише журнал The Ukrainian Farmer.
«У легкому ґрунті дуже мало живих організмів, це практично пісок, з яким працювати дуже складно, – зазначив він. – Натомість наявність у ґрунті органіки робить його структурованим, сприяє затриманню вологи».
Органіка живить мікроорганізми в ґрунті. Органічна речовина ґрунту – це на 85% гумус, 10% – рослинні та тваринні рештки, 5% – це ґрунтова флора і фауна (мікроорганізми, бактерії, гриби, комахи, черв’яки тощо). Саме ці 5% є тим інструментом, що перетворює наявні органічні рештки на гумус.
І якщо відбувається дисбаланс у кількості та якості живих організмів і рослинних решток, то кількість гумусу зменшується.
«Повертаючи в ґрунт ту кількість органіки, яку ми забираємо з урожаєм, ми забезпечимо здорову мікрофлору ґрунту й уникнемо проблеми зниження запасів гумусу в ґрунті», – зауважив фахівець.
Додаючи в ґрунт більше органіки у вигляді сидеральних покривних культур, органічних добрив, ми покладемо початок відновленню запасу гумусу.
«Так, це тривалий процес, але конче потрібний, – додав Володимир Круть. – І щоб його запустити, потрібно насамперед досягти балансу мікрофлори в ґрунті, далі – дати мікрофлорі ґрунту речовину, яку вона перетворюватиме на гумус».
Раніше повідомлялося, як оптимізувати запаси гумусу у ґрунті.