Як підбирають гібриди й сорти культур в СК «Сергіївка» на Одещині

Зазвичай в посушливих умовах Одещини не дозріває середина кошика соняшнику, є багато порожнистого насіння. В сільськогосподарському кооперативі «Сергіївка» торік помітили, що у гібридів, насіння яких вирощене в нашій країні (а відомо, що чимало іноземних селекційних компаній зосереджують своє виробництво в нас), було менше пустозерності. Тобто місцеве насіння більш адаптоване до місцевих умов.
Про це розповів головний агроном господарства Олексій Куліков в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Щодо пшениці, то віддаємо перевагу одеській селекції – імпортні сорти нестабільні в наших умовах. Щороку купуємо еліту чи супереліту, розмножуємо і нижче першої репродукції не сіємо. Таким чином, кожного року оновлюємо сорти. Це дає змогу отримувати достойні для нашої зони врожаї – до 9 т/га»,
– зазначив Олексій Куліков.
Щодо озимого ячменю, то в зоні господарювання кооперативу добре показує себе чеський сорт Луран, вітчизняні сорти-дворучки Дев’ятий вал, Снігова королева.
«Клімат у нас сирий, до моря 20 км і навіть за невисоких температур здається, що набагато холодніше. Посіви не виживають. Бували роки, коли озимі ячмені повністю випадали, тому для підстраховки сіємо дворучки, а також ярий ячмінь. Урожай на рівні пшениці. Решта культур – іноземної селекції»,
– розповів агроном.
Нагадаємо, господарство заощаджує на добривах для зернової групи 100-150 дол./га, а в живленні соняшнику тут перейшли із сипких добрив на РКД.