Видалення 25% пожнивних решток кукурудзи негативно впливає на якість ґрунтів
І врожайність кукурудзи, і якість ґрунту змінюються залежно від кількості пожнивних решток і систем обробітку ґрунту. Про це свідчать результати восьмирічного дослідження вчених Університету штату Айови, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Результати досліджень демонструють, що і за традиційних систем обробітку, і за no-till урожайність кукурудзи зберігалася стійкою після одного-трьох років повного видалення пожнивних решток. Проте видалення 25–35% решток уже здатне негативно вплинути на якість ґрунтів.
Після збирання кукурудзи на полі лишається 10–14 т/га кореневих і пожнивних решток. За узагальненими даними науковців, з 1 т пожнивних решток кукурудзи в ґрунт повертаються 7,5 кг/га азоту, 3 – фосфору, 16 – калію та багато мікроелементів.
Вартість заміни макроелементів через вилучення 1 тонни рослинних решток становить близько 10 доларів.
У світовому землеробстві побічна продукція рослинництва є найдешевшим джерелом поповнення ґрунту органічними речовинами. В Америці частка в загальному обсязі органічних добрив перевищує 53%, у країнах ЄС – 60%.
Нагадаємо, приорювання післяжнивних решток кукурудзи восени зменшить поширення шкідників.