Агрономія
Головне:
Агрономія

Вибирати оптимальну технологію обробітку ґрунту треба з огляду на рік, що минає

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Вибирати оптимальну технологію обробітку ґрунту треба з огляду на рік, що минає

В умовах нестабільного зволоження зони ризикованого землеробства робити вибір оптимальної технології механічного впливу на ґрунт треба з огляду на гідротермічні умови року, що минає. 

Таких висновків дійшли науковці Лабораторії родючості ґрунтів та ґрунтозахисних технологій ДП «ДГ «Донецьке» ННЦ «ІГА імені О. Н. Соколовського» НААН України.

Усі технологічні операції, що виконують у процесі обробітку ґрунту, певною мірою впливають на його водний режим. 

Розпушування ґрунту збільшує водопроникність, вологовмісність і вологовіддачу ґрунту, формує глибокий окультурений його шар, у якому рослини розвивають потужнішу кореневу систему й повніше використовують його водні ресурси. 

Водночас весняна вологість ґрунту дуже часто буває більшою в системах прямої сівби, хоча і втрати через випаровування за таких технологій можуть бути вищими через вищу температуру поверхні та безперервності пор ґрунту.

Узагальнивши результати своїх досліджень, науковці дійшли наступних висновків для східного Степу України:

1. Гідротермічні умови попереднього року й умови зволоженості під час проведення основного обробітку ґрунту суттєво впливають на стан складення орного шару періоду вегетації культур.

2. Формування особливостей складення орного шару ґрунту залежно від погодних умов попереднього року визначають диференціацію загальної та продуктивної вологи в метровому шарі й верхніх шарів ґрунту відповідно до способу основного обробітку.

3. На тлі безполицевого обробітку за посушливих умов його проведення ущільнення прошарку над глибиною розпушування не сприяє глибокому проникненню вологи або уповільнює накопичення зимово-весняної вологи в ґрунті, що зменшує запаси продуктивної вологи метрового шару.

4. Накопичення вологи на весну й вологозабезпеченість верхніх шарів ґрунту є найбільшими за нульового обробітку.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!