Агрономія

Втрати врожаю цукрових буряків через нематоду можуть сягати 30-70% – як цьому запобігти

Втрати врожаю цукрових буряків через нематоду можуть сягати 30-70% – як цьому запобігти
Посіви цукрових буряків, уражені нематодою

Небезпечною загрозою для цукрових буряків, що зумовлює найбільші ризики та недобір урожаю, є заселення полів буряковою нематодою (Heterodera schachtii). Залежно від чисельності шкідника та інтенсивності ушкодження, втрати врожаю можуть становити 30-70%.

Про методи боротьби з буряковою нематодою пише кандидат сільськогосподарських наук, агроном-аналітик ПП «Західний Буг» Дмитро Кисельов у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.

«Лабораторна діагностика ґрунтів – один зі способів керування ризиками та ключ у виборі гібрида. Ступінь шкідливості, а отже, і втрат урожаю, залежить від багатьох чинників, а саме – строків сівби, вологозабезпеченості під час вегетації, кількості нематоди в ґрунті, наявності ґрунтових природних ворогів нематоди – хижих нематод і паразитичних грибів. Одним зі шляхів обмеження шкідливості нематод і зменшення їх кількості – штучне заселення ґрунту мікробіологічними агентами – природними ворогами нематод», – зазначає Дмитро Кисельов.

Саме у цьому ключі, за його словами, працюють у ПП «Західний Буг», – над біологізацією вирощування цукрових буряків. Зокрема, це пряме або опосередковане застосування природних ворогів нематод – Arthrobotrys oligospora.

Також вирощування в буряковій сівозміні культури, які є спільними рослинами-господарями нематоди, тільки підвищує їх чисельність і ризики втрати врожаю. До таких культур належать озимий та ярий ріпак, гірчиця, капуста й інші хрестоцвіті культури, а також представники родини бобових, зокрема соя.

Крім культурних рослин велика кількість бур’янів також є рослинами-господарями нематоди, і з огляду на це боротьба з бур’янами в усіх ланках сівозміни має велике значення (особливо ризиковими є види щириці, грицики звичайні, суріпка, гірчиця польова).

Раніше повідомлялося, як обмежити поширення кореневих гнилей цукрових буряків.