Втрати зерна через клопів шкідливої черепашки залежать від періоду їх шкодочинності
Клоп шкідлива черепашка є одним із найнебезпечніших шкідників зернових колосових культур, може пошкоджувати також просо, кукурудзу й дикі злаки.
Втрати врожаю пшениці від клопів залежать від багатьох причин. До них відносяться кількість пошкоджених рослин, щільність стеблостою, співвідношення в ньому головних і бічних стебел.
Також це залежить від етапу завдання ушкоджень, запасів поживних речовин і вологи в орному шарі ґрунту, погодних умов, сортових особливостей, попередників, удобрення тощо.
Посівам шкодять як дорослі клопи, так і личинки 2-4 віку. У зв’язку із цим виділяють два періоди шкодочинності хлібного клопа.
Перший період розпочинається з перезимівлі та заселення шкідником посівів озимих зернових культур, які перебувають у фазі кущіння, а потім міграції на сходи ярих зернових, де він пошкоджує наземні органи рослин.
Другий етап шкодочинності проявляється в період появи молодих клопів на колосках зернових культур. Личинка клопа 2-4 віку проколює зернівку й уводить у неї слину, що містить надзвичайно активні протеолітичні ферменти, які руйнують білково-амілазний комплекс зерна, переводячи його тверду консистенцію в розчинну форму, придатну для всмоктування.
У місці уколу утворюється пляма білуватого забарвлення з нещільним і крихким ендоспермом.
Під впливом ферментів відбувається порушення співвідношення двох білкових компонентів: гліадину й глютеніну й, відповідно, зниження якості клейковини, хлібопекарських властивостей, а також маси та форми зерна, маси 1 тис. зерен.
Додати коментар