Втрати врожаю чорної гірчиці через осипання можуть становити до 40%
Стримувальним чинником інтенсивного введення чорної гірчиці до сівозмін в Україні є її менша порівняно з іншими видами (сарептською та білою) стійкість до розтріскування стручків за достигання, і, як наслідок, – осипання насіння.
Результати досліджень Херсонського державного аграрного університету свідчать, що втрати врожаю культури через осипання в окремі роки можуть становити до 36-40%.
Щоб цього уникнути, можна застосовувати роздільне (двофазне) збирання. Водночас цей агротехнічний захід на сьогодні для переважної більшості господарств є абсолютно неприйнятним із позицій ресурсо- та енергозбереження, через значний дефіцит у МТП господарств комбайнових підбирачів тощо.
Додати коментар