Врожайність сої знижується на 11 % за наявності п’яти бур’янів на «квадрат»
Зниження врожайності сої на 11 % відбувається вже за наявності п’яти однорічних бур’янів на один квадратний метр.
Зі збільшенням кількості бур’янистих рослин до 25 шт./кв. м продуктивність посівів зменшується майже вдвічі.
Такі результати досліджень науковців Інституту кормів НААН.
Присутність у посівах бур’янів, які є значними конкурентами за основні фактори життя, зменшують гіллястість рослин сої на 22–50 %, облистяність — на 20–44 %, кількість бобів — на 29–50 %, знижуючи врожай на 20–50 % і більше залежно від складу бур’янів, їхнього розвитку та інтенсивності засмічення.
Також значних збитків майбутньому врожаю завдає масове розповсюдження хвороб і шкідників внаслідок несприятливих погодних умов у період вегетації та недотримання технологічного процесу вирощування культури. Їхня шкідливість може призводити до зниження польової схожості насіння до 61 %, урожайність культури — до 45 %, погіршувати якість насіння.