Восени ріпак використовує 25% від усієї кількості засвоюваного ним азоту
Осінній період вегетації ріпаку озимого є важливим для формування стійкості до низьких температур, загартування та формування майбутньої високої продуктивності. З усієї кількості засвоюваного азоту восени ріпак використовує 25% – 60-80 кг/га, тоді як пшениця озима – 20 кг/га.
Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Григорій Господаренко, доктор сільськогосподарських наук, професор Уманського національного університету.
«Дефіцит азоту сповільнює ріст рослин. Що раніше це проявляється, то сильні ше впливає на ріст і розвиток рослин. Брак азоту пришвидшує генеративний розвиток рослин, утворення бічних пагонів і цвітіння»,
– зазначає Григорій Господаренко.
Разом з тим, надмірне азотне живлення ріпаку восени погіршує перезимівлю рослин. Раніше ми також писали, що близько 70% урожаю ріпаку озимого залежить від розвитку й стану рослин до настання зимового спокою.