«Володимирівське» перевіряє нові гібриди і сорти культур на пластичність
У підприємстві «Володимирівське» усі нові сорти та гібриди культур перед вирощуванням у промислових масштабах тестуються на стійкість до загущення – таким чином перевіряють їх пластичність.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Анатолій Григорчук, співзасновник ФГ «Елема» і ТОВ «Володимирівське» (господарства мають в обробітку понад 1000 га у Новомиргородському районі Кіровоградської області).
Наприклад, для середньоранніх гібридів кукурудзи – це 100 тис. рослин/га, для ранньостиглих – 100-105, для пізніх – 90-95 тис. рослин/га.
«Якщо гібрид витримує таку густоту в умовах посухи, він заслуговує на увагу», – пояснив Анатолій Григорчук.
Також аграрій додав, що ризик втратити вкладені кошти через контрастні погодні умови змушує підприємство усе перевіряти на практиці.
Так, у 2020 році у господарстві під посіви кукурудзи відвели 500 га. Врожайність через «строкатість» опадів становила від 10 ц/га до 54 ц/га замість очікуваної 80 ц/га.
Нагадаємо, господарство на Вінниччині експериментує з вирощуванням кукурудзи на дигестаті.