В СФГ «Істок» стабілізували вміст гумусу в ґрунті за технології no-till
За шість років роботи за технологією no-till в СФГ «ІСТОК», що на Київщині, вдалося стабілізувати вміст гумусу в ґрунті і навіть наростити його кількість.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів голова господарства «Іст Євгеній Канарейкін.
«Я перейшов на no-till з кількох причин, зокрема, для того, щоб зберегти наявний в ґрунті гумус. Річ у тім, що в нашому господарстві лише 20 % площ – рівні поля, де вміст гумусу в ґрунті більше 2%, решта – косогори з супісками, суглинками із гумусом від 0,7 до 2%. Тому за класичної технології обробітку ґрунту, яку ми практикували спочатку, були великі втрати гумусу через вітрову та водну ерозію», – зазначив фермер.
За його словами, останнім часом водна ерозія не так страшна, бо опадів менше, але високі температури в комбінації з вітрами створюють пилові бурі, які видувають незначні запаси гумусу. Втім, відколи 2015 року господарство перейшло на no-till, регулярні аналізи ґрунту вказують на його стабілізацію і повільне зростання.
Як зауважив Євгеній Канарейкін, нині його основна мета роботи за «нульовою» технологією – не максимальні врожаї, а мінімальна собівартість вирощеної продукції та збереження родючості ґрунтів.
Нагадаємо, перехід на no-till знизив собівартість виробництва в СФГ «Істок» на Київщині.