Агрономія

В геномі антоцеротових мохів учені виявили гени, що здатні підвищувати урожайність культур

Вчені з Інституту Бойса Томпсона виявили в геномі антоцеротових мохів гени, які, імовірно, відповідають за особливі методи засвоєння рослинами вуглецю і азоту. Це відкриття може посприяти в створенні більш урожайних культур і скороченні застосування синтетичних мінеральних добрив.

Про це повідомляється на сайті інституту.

«Ми знаємо, що життя переважно будується на вуглеці, азоті й фосфорі – це ключ до підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Якщо ми зуміємо розкрити секрети антоцеротофітів, то, можливо, зуміємо перенести ці ознаки на важливі для сільського господарства рослини», – зазначив викладач Інституту Бойса Томпсона Фей-Вей Лі.

За повідомленням учених, одна з цілей дослідників полягала в тому, щоб знайти гени, які регулюють концентрацію вуглецю всередині хлоропластів, який підвищує здатність рослин виробляти цукор. Це унікальна здатність антоцеротових мохів серед наземних рослин, але вона також характерна для деяких видів водоростей.

Дослідники порівняли геноми антоцеротофітов з геномами водоростей і знайшли спільний для цих двох груп рослин ген LCIB.

«Якби цей механізм концентрації вуглецю можна було б прищепити сільськогосподарським культурам, то вони могли б досягти більшого зростання при такій же кількості добрив», – наголосив Фей-Вей Лі.

Вчені також визначили 40 генів, які можуть стимулювати споживання антоцеротофітамі азоту, джерелом якого є симбіоз з ціанобактеріями. За словами Фей-Вей Лі, якби можна було домогтися того, щоб у сільськогосподарських культур були схожі симбіотичні відносини з ціанобактеріями, аграрії могли б вносити менше азотних добрив.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!