Агрономія

Уводити в сівозміну нові культури простіше малим господарствам

Уводити в сівозміну нові культури простіше малим господарствам

Нова зернова культура в сівозміні потребує напрацьованої технології, окремих складів для зберігання. Та й насіння того ж проса або гречки недешеве. Тому великі компанії це роблять дуже обережно.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів головний агроном ГК «Агро-регіон»  Юрій Лисак.

Він зазначив, що війна спровокувала в Україні експортно-логістичну кризу. Для багатьох агрокомпаній, особливо холдингів, які мають значні запаси зерна на складах, постало питання: як його вивозити за кордон. Щоб уникнути таких проблем у майбутньому, чимало господарств переглянули свою сівозміну, структуру посівних площ, переорієнтовуючись на культури, що більше запитують на внутрішньому ринку.

На переконання головного агронома, щоб вводити нові культури в сівозміну, потрібно мати вже напрацьовану технологію. Наприклад, у холдингу ніколи не вирощували просо чи гречку. До того ж під ці культури треба мати окремі склади. Тому меншим господарствам простіше ввести їх у сівозміну. Та й насіння нині дуже дороге, тож, якщо потрібну кількість закуплено восени, щось докупати навесні — нераціонально. 

«Ми розуміємо, що будуть питання з кукурудзою — бо це багато тонн із гектара, тому виникнуть питання з логістикою, — розмірковує Юрій Лисак. — Але, як я знаю, поступово ця справа рухається. Маємо власні сушарки, то будемо шукати канали збуту. Та й кукурудзу треба на паї людям видавати — вони, напевно, будуть вдома збільшувати поголів’я птиці».

Читайте також: «Агрофірма Корнацьких» сіє кукурудзу та соняшник малими густотами