Агрономія

Умови для розвитку озимини складалися задовільні

Умови для розвитку озимини складалися задовільні

Умови для укорінення та початкового розвитку озимини упродовж першої декади листопада загалом складалися задовільні. Дощі значно покращили умови зволоження ґрунту, що у поєднанні із теплою погодою сприяло росту і розвитку озимих культур. З огляду на велику кількість пізніх посівів це був сприятливий фактор для покращення їх фазового розвитку.

Про це інформує Мінагрополітики з посиланням на дані аналітичної довідки НААН.

За інформацією ННЦ «Інститут землеробства НААН» рослини пшениці озимої знаходяться у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння 1,0, висота рослин 13 см, довжина конуса наростання рослин – 0,22-0,25 мм. Маса 100 сирих рослин становить 25-30 г.

Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння 2,0, висота рослин 14 см, довжина конуса наростання 0,33 мм. Маса 100 сирих рослин становить 30-33 г.

Рослини жита озимого перебувають у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння 2,0, висота рослин 15 см, довжина конуса наростання 0,45 мм. Маса 100 сирих рослин становить 25-30 г.

Рослини ячменю озимого перебувають у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущення 2,0, висота рослин 13 см, довжина конуса наростання 0,40 мм. Маса 100 сирих рослин становить 30-33 г.

Рослини ріпаку озимого знаходяться у фазах «6-7 листочків» – «формування розетки». Стан всіх посівів переважно добрий.

Науковцями Інституту сільського господарства Західного регіону НААН проведено моніторинг фітосанітарного стану посівів озимих культур, який показав, що на ранніх посівах пшениці озимої відзначено ураження септоріозом (0,7-1,7 %), ячменю – ринхоспоріозом (0,5-1,5 %). На посівах ріпаку озимого ураження альтернаріозом становить 7-9,5 %, пероноспорозом ‒ 9-10 %, фомозом ‒ 5-7 %.

Погодні умови осені сприяють життєдіяльності мишоподібних гризунів. На обстежених площах на 1 га озимих ріпаку, пшениці нараховується від поодиноких нор до 1-2 заселених колоній.

Нагадаємо, опади останніх двох тижнів наситили ґрунт продуктивною вологою.