Агрономія

Український хміль забезпечує лише 20% потреб пивоварів

В Україні особливу увагу необхідно приділити збільшенню площ під насадженнями хмелю. Адже з 1990 року вони зменшилися у 18,5 разів – із майже 7,5 тис. га до 400 га у 2022 році. Наявні площі забезпечують лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.

На цьому наголосили учасники круглого столу в Луцьку, присвяченого проблемам розвитку хмелярства за умов воєнного стану, повідомила пресслужба Верховної Ради.

У заході взяли участь представники аграрного комітету Верховної Ради, Мінагрополітики, Волинської ОВА, Волинської облради, пивоварних підприємств і виробників хмелю.

Вони переконані, що для галузі потрібно досягти балансу у використанні вітчизняної й імпортної хмелесировини. Нині лише регіональні пивоварні заводи та частина крафтових пивоварень використовують український гранульований хміль. У результаті такої політики вітчизняні хмелевиробники практично витіснені з ринку країни.

Натомість якість вітчизняної хмелепродукції не поступається іноземній і за своїми показниками відповідає й українським стандартам, і критеріям, встановленим Регламентами ЄС.

Причому значний інтерес до продуктів переробки ароматичного хмелю спостерігається з боку крафтових виробників і в Україні, і за кордоном.

Для вирішення проблем хмелярства, на переконання учасників круглого столу, необхідно об’єднати зусилля не лише самих хмелевиробників щодо постачання ресурсів і перероблення кінцевої продукції, а й для співпраці з регіональними пивоварними підприємствами, розширення рекламної діяльності щодо пропозиції продукції на основі кращих вітчизняних сортів.