Агрономія

Українські науковці адаптують сорти різних культур до примхливості погоди

Українські науковці адаптують сорти різних культур до примхливості погоди

Через зміну клімату українські вчені корегують селекційну роботу, яка нині направлена на створенням нових високопродуктивних сортів та гібридів з 259 культур, що вирощуються в Україні.

Про це повідомляє прес-служба НААН України.

На сьогодні Національний банк генетичних ресурсів України налічує понад 149,7 тис. зразків рослин, які представлено 1798 видами 540 культур. Вартість унікальних зразків з комплексом цінних ознак на міжнародному ринку становить понад $100 тис., а фонд генобанку оцінюється у понад $10 млрд.

У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2020 рік нараховується понад 2,5 тис. сортів і гібридів селекції установ НААН.

В Академії стверджують, що за своїми господарсько-біологічними ознаками вітчизняні сорти і гібриди є цілком конкурентоспроможними до кращих зразків іноземних аналогів, а за багатьма адаптивними характеристиками й перевищують їх.

Зокрема, вчені прискорють впровадження нових вітчизняних сортів і гібридів у виробництво. Потенціал продуктивності нових сортів становить: ячменю озимого – 9-10 т/га, пшениці озимої – 11-14 т/га, соняшника – 4-5 т/га, кукурудзи – 12-13 т/га, рису – 9-10 т/га, коноплі – стебел – 9-10 т/га, волокна – 2,5-3,0 т/га, насіння – 1,0-1,5 т/га. В Україні у 2020 р. збільшилися площі посівів під сортами та гібридами, створеними вченими Академії, і займали: пшениці озимої – 86,5 %, ячменю – 66 %, озимого жита – 93,4 %, сої – 71 %, гречки, проса, рису – 97-100%.

Нагадаємо, найвищу врожайність у ФГ «Ай-Петрі» за екстремальних погодних умов дав вітчизняний сорт пшениці.