Українські науковці адаптують сорти різних культур до примхливості погоди
Через зміну клімату українські вчені корегують селекційну роботу, яка нині направлена на створенням нових високопродуктивних сортів та гібридів з 259 культур, що вирощуються в Україні.
Про це повідомляє прес-служба НААН України.
На сьогодні Національний банк генетичних ресурсів України налічує понад 149,7 тис. зразків рослин, які представлено 1798 видами 540 культур. Вартість унікальних зразків з комплексом цінних ознак на міжнародному ринку становить понад $100 тис., а фонд генобанку оцінюється у понад $10 млрд.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2020 рік нараховується понад 2,5 тис. сортів і гібридів селекції установ НААН.
В Академії стверджують, що за своїми господарсько-біологічними ознаками вітчизняні сорти і гібриди є цілком конкурентоспроможними до кращих зразків іноземних аналогів, а за багатьма адаптивними характеристиками й перевищують їх.
Зокрема, вчені прискорють впровадження нових вітчизняних сортів і гібридів у виробництво. Потенціал продуктивності нових сортів становить: ячменю озимого – 9-10 т/га, пшениці озимої – 11-14 т/га, соняшника – 4-5 т/га, кукурудзи – 12-13 т/га, рису – 9-10 т/га, коноплі – стебел – 9-10 т/га, волокна – 2,5-3,0 т/га, насіння – 1,0-1,5 т/га. В Україні у 2020 р. збільшилися площі посівів під сортами та гібридами, створеними вченими Академії, і займали: пшениці озимої – 86,5 %, ячменю – 66 %, озимого жита – 93,4 %, сої – 71 %, гречки, проса, рису – 97-100%.
Нагадаємо, найвищу врожайність у ФГ «Ай-Петрі» за екстремальних погодних умов дав вітчизняний сорт пшениці.