У світі для запилення сільгоспкультур розводять близько 25 видів бджіл і джмелів, в Україні – лише два
Ураховуючи біологічні особливості диких бджіл і високу ефективність запилення сільськогосподарських рослин, у світі розводять близько 25 їх видів у промислових масштабах.
Поодиноких бджіл і джмелів використовують на запиленні олійних, кормових, садових, овочевих культур, а також рослин закритого ґрунту, пише журнал The Ukrainian Farmer.
В Україні щорічно розводять і використовують у сільгоспвиробництві два види поодиноких бджіл – осмію рогату й осмію руду і один вид джмеля – джмеля земляного.
Ще кілька років тому розводили й використовували на запиленні соняшнику, озимого ріпаку, насіннєвої люцерни та еспарцету поодиноку бджолу – люцернову бджолу-листоріза.
Нині на планеті відомо 20 тис. видів бджіл – головних запилювачів квіткових рослин. Тільки вони цілеспрямовано відвідують квітки рослин для збирання пилку та нектару, яким вигодовують своїх личинок.
Також вони переважно збирають пилок, а не нектар, і ефективніше запилюють більшість рослин, ніж медоносна бджола.
Додати коментар