У кормовиробництві використовують три види амаранту
Амарант — однорічна рослина, яка все частіше привертає увагу агровиробників високою врожайністю, білковістю та посухостійкістю.
Вона якнайкраще підходить для розширення асортименту високопродуктивних збагачених протеїном кормових культур.
На цьому наголосив Микола Зосимчук, заступник директора з наукової роботи Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН
Для харчової та кормової культури використовують три однорічні види: амарант хвостовий, амарант волотистий і амарант білонасінний.
Наземна маса культури у фазу молочної стиглості містить: білок — 14%, жир — 3, розчинні вуглеводи — 41, клітковину — 27 і золу — 14%. Урожай зеленої маси сягає 40 т/га, а насіння — 3 т/га.
Культура відносно невимоглива до родючості ґрунту, добре витримує брак вологи.
Використання амаранту як силосної культури забезпечує збільшення вмісту протеїну в силосі з одиниці площі на 17%, а лізину — у 2,4 раза.
Згодовування амарантового силосу в раціоні молодняку ВРХ сприяє підвищенню приростів маси до 16%, а в раціоні свиней силосом з амаранту можна замінити до 20% концентрованих кормів.
Додати коментар