У 2016/17 маркетинговому році експорт цукру складе 500 тис. тонн
Протягом 2016 року українські виробники експортували рекордні для незалежної України 442,7 тис. тонн цукру на суму $215,9 млн. Це без урахування 23,6 тис. тонн цукру, виробленого із цукру-сирцю тростинного, ввезеного в Україну на давальницьких умовах, які експортувала «Юкрейніан Шугар Компані».
Про це повідомили в асоціації «Укрцукор».
Глобинський цукровий завод став лідером серед експортерів вітчизняного цукру, відвантаживши за кордон 81 тис. тонн цукру на суму $39,7 млн.
Друге місце посідає Вінницький комбінат хлібопродуктів № 2» з 74,3 тис. тоннами ($37 млн).
Замикає трійку лідерів «Радехівський цукор» із показником в 39 тис. тонн ($18,6 млн).
«За 2016 рік відбулася суттєва переорієнтація ринків збуту українського цукру. Якщо у 2015 році Киргизстан та Казахстан були основними покупцями (41,5 і 16,4 тис. тонн відповідно), то у 2016 році найбільше цукру поїхало до Шрі-Ланки (78,5 тис. тонн), Грузії (49 тис. тонн) і Тунісу (32,7 тис. тонн)», ‒ зазначила керівник аналітичного відділу «Укрцукру» Руслана Бутило.
Серед країн-експортерів також Гвінея, М’янма, ПАР, Сомалі, Ліван, ОАЕ, Джібуті, Бенін, Сінгапур, Македонія, Боснія та Герцеговина.
За її словами, саме нарощення виробництва цукру першої категорії та світовий дефіцит цукру допомогли вітчизняним цукроварам здійснити такі рекордні продажі цукру закордон і надалі цей показник буде зростати.
Так, за чотири місяці поточного маркетингового року вже продано за кордон 344,5 тис. тонн цукру (в тому числі 131 тис. тонн у грудні). За вересень-грудень 2015/2016 МР виробники експортували лише 582 тонн цукру.
«Раніше за цілий рік експорт складав стільки ж, як за один місяць в цьому сезоні. За нашими прогнозами в поточному маркетинговому році загальний експорт складе 500 тис. тонн», ‒ наголосила Руслана Бутило.
За оцінками «Укрцукру», потреба внутрішнього ринку на 2017 рік складає близько 1,54 млн тонн цукру, тоді як уже виготовлено 2,008 млн тонн.
Додати коментар