Тритикале має низку переваг у застосуванні в кормовиробництві
Тритикале сьогодні є відносно новою й привабливою для виробництва зерновою культурою.
Перші рослини тритикале були отримані селекціонерами наприкінці позаминулого століття в результаті схрещування пшениці та жита.
Завдяки комплексу фізико-біологічних і хіміко-технологічних властивостей, що характеризують якість зерна та зеленої маси, тритикале застосовують у хлібопекарській, кондитерській, спиртовій, пивоварній промисловості та у виготовленні кормів для тваринництва.
Зерно тритикале має найвищу серед зернових поживну цінність за порівняно низької собівартості. За загальним умістом білка (у середньому 14-16%) і вмістом незамінної амінокислоти лізину (3,5-3,8%) воно переважає зерно батьківських форм.
Застосування цієї культури в кормовиробництві зумовлено високим урожаєм зеленої маси, що має значні переваги над житом і пшеницею за вмістом протеїну, цукрів і каротиноїдів.
Крім цього, зерно тритикале містить удвічі менше, ніж жито, антипоживних речовин – алкілрезорцинолів.
Додати коментар