Агрономія

Строки та спосіб сівби амаранту впливають на його врожайність

Строки та спосіб сівби амаранту впливають на його врожайність

Сівбу амаранту слід починати за температури ґрунту на глибині 10 см 11-12 °С, що в умовах українського полісся припадає на кінець першої – початок другої декади травня. 

Вибираючи строки сівби, слід урахувати, що амарант пошкоджується заморозками, зауважують у Сарненській дослідній станції Інституту водних проблем і меліорації НААН України, де проводяться дослідження вирощування амаранту.

Як зазначають учені, норма висіву амаранту залежить від ширини міжрядь. За ширини міжрядь 70 см норма висіву становить – 0,8-1, кг/га, за 45 см – 1,2-1,4, 15 см – 2,5-3 кг/га.

Догляд за культурою зводиться до розпушення міжрядь, що повторюються 2-3 рази (до фази початку викидання волоті). Пізніше амарант формує потужну листкову масу, пригнічуючи бур’яни. 

За умови сильної забур’яненості злаковими бур’янами на посівах амаранту застосовують гербіциди.

Збирають амарант на силос у фазу початку цвітіння, а на насіння – за достигання більше як половини суцвіть прямим комбайнуванням на високому зрізі.

Раніше повідомлялось, що амарант краще вирощувати після зернових і просапних культур.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!