Агрономія

Сорго може зберігатись без втрати якості до 15 років

Сорго може зберігатись без втрати якості до 15 років

Сорго разом із пшеницею, вівсом і горохом належать до групи макробіотиків – найбільш біологічно стійких зернових культур.

Ці культури здатні зберігатися без втрати своєї якості протягом 10-15 років, повідомив генеральний директор «Укрсорго» Ярослав Бардін.

За його словами, це стосується, як і зерна, так і насіння сорго. Головне – перед закладанням на зберігання добре почистити й висушити зерно до вологості не більшої за 12-14%.

Крім цього, на сушіння сорго витрачається приблизно на третину менше газу чи альтернативних видів палива, ніж на кукурудзу.

Під час його сушіння зазвичай застосовують ступеневий режим, коли температура теплоносія підвищується мірою підсихання зерна. Просушене зерно можна зберігати як у металевих силосах, так і в підлогових сховищах заввишки насипу 100-150 см. 

Перед закладанням на зберігання сорго треба обробити місткості чи приміщення для зберігання сорго інсектицидами й надалі контролювати появу в зерні шкідливих комах. Водночас за відсутності зовнішніх джерел зараження фумігація зазвичай буває непотрібна.

Для уникнення пошкодження зерна грибними хворобами також важливо забезпечувати регулярне провітрювання зернового шару.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!