Агрономія

Причиною зменшення вегетаційного періоду ярих культур є глобальне потепління

Причиною зменшення вегетаційного періоду ярих культур є глобальне потепління

Глобальне потепління є причиною зменшення вегетаційного періоду культур, насамперед ярих – ячменю, проса, вівса тощо. Тож найближчими роками озимина матиме найбільший попит – через найдовший вегетаційний період, меншу ймовірність потрапити під весняні заморозки чи весняну посуху, яка, на щастя, рідко спостерігається.

Про це пише кандидат географічних наук, начальниця відділу агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко у статті в журналі The Ukrainian Farmer.

«Раджу аграріям перед складанням сівозміни вивчати потреби культури в контексті кліматичної зміни, а перед плануванням польових робіт зважати на дані гідрометслужби. Надійність нашим прогнозам погоди забезпечує чітка робота метеорологічних станцій навіть у ці страшні часи, задовільна технічна оснащеність, європейські моделі прогнозування погоди. Пам’ятайте: точний прогноз можливий тільки на п’ять діб, наступні п’ять діб – уже тенденція, зокрема щодо опадів. Проте це єдині надійні прогнози погоди в Україні»,

– зазначає Тетяна Адаменко.

Нагадаємо, за словами Тетяни Адаменко, м’які безсніжні зими будуть типовими в наступні роки.