Протруєння насіння окупається фермеру невеликими втратами врожаю зерна
Протруєння — це перший етап формування оптимального фітопатологічного стану посівів, який, як правило, окупається втратою невеликої кількості врожаю зерна (0,2-4,8 ц/га), пише журнал The Ukrainian Farmer.
Тому протруєння насіння озимих культур з економічної та екологічної точок зору повністю виправдане.
Аналіз багаторічних даних щодо поширеності та шкодочинності хвороб озимих зернових культур, збудники яких зберігаються на насінні пшениці, тритікале та жита, дозволив розмістити їх за значимістю у наступній послідовності: снігова пліснява, фузаріозна коренева гниль, ріжки, септоріоз і тверда сажка.
По культурах значимість хвороб розподіляється наступним чином: снігова пліснява — тритікале, пшениця, жито; коренева гниль — пшениця, тритікале, жито; ріжки — жито, тритікале, пшениця; септоріоз колоса — пшениця, тритікале, жито; тверда сажка — пшениця.
Протруювач забезпечує знезараження насіння, захист сходів від первинної інфекції, а також рослин на початкових етапах розвитку — від вторинної.