Проміжні посіви покращують фізичні властивості ґрунту
Уведення в сівозміну проміжних посівів не створює негативної дії на фізичні властивості ґрунту, що дуже важливо для підтримання його родючості.
Навпаки, досить часто спостерігається навіть покращення його показників. Зокрема, дослідження Інституту зрошуваного землеробства свідчать, що вже восени під час збирання післяжнивних культур водопроникність ґрунту за вирощування кукурудзи на зелений корм підвищилась на 21,4%, а вівсу з горохом – на 33,3% проти посіву пшениці без проміжних культур.
Однак слід зазначити, що вже під наступною культурою сівозміни ці показники дещо вирівнялися, однак перевага проміжних посівів залишилася.
Також спостерігалося підвищення вмісту водотривких агрегатів в орному шарі ґрунту під посівами проміжних культур у рік їх вирощування, але вже під посівом наступної культури – кукурудзи – воно дещо згладжувалося.
Додати коментар