Агрономія

Правильне удобрення суттєво підвищує рівень білка і клейковини в пшениці

Правильне удобрення суттєво підвищує рівень білка і клейковини в пшениці

За урожайності озимої пшениці на рівні 3-4,5 тонн/га після парових попередників навіть за мінімального внесення мінеральних добрив уміст білка в зерні становить 10,5-11,5%, а сирої клейковини – 21-22,5%.

Про це свідчать дослідження, які проводили в останні роки в науково-дослідних установах НААН зони Степу.

Згідно  з ними, за оптимального удобрення, яке базується на результатах рослинної та ґрунтової діагностики, врожайність озимої пшениці зростає до 4-7,5 т/га, рівень білка в зерні збільшується до 12-14%, а клейковини – до 23-28%.

За розміщення посівів пшениці озимої після зернобобових культур за забезпечення рослин поживними речовинами в достатній кількості протягом усього вегетаційного періоду досягається врожайність 3,5-5,5 т/га, білка в зерні – 11,5-13%, клейковини – 22-25%.

Після колосових культур, ріпаку, соняшнику формування врожайності на рівні 2,5-4,5 тонн/га, 11-12,5% білка та 19-23,5% клейковини в зерні відбувається після внесення в передпосівну культивацію в складі повного добрива не менше як 60-90 кг/га д. р. азоту і проведення азотних підживлень по мерзлоталому ґрунту та на початку виходу рослин у трубку локально дозою 30-45 кг/га д. р.

За мінімального удобрення після цих попередників урожайність пшениці озимої становить лише 2,-2,5 тонн/га, уміст білка в зерні – 8,5-10,5%, а клейковини –  16,5-18,5%: таке зерно переважно використовують на непродовольчі цілі.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!