Посуха і спека позитивно впливають на якість соняшникової олії
В умовах посухи та спеки в сояшнику підвищується рівень насичених кислот, зокрема олеїнової, що покращує якісь олії, яка з нього виробляється.
Зокрема, соняшникова олія з високим умістом олеїнової кислоти вважається корисною для здоров’я людини. Вона довше зберігається й має кращі смакові властивості.
Наприклад, так було в 2010 році, коли через спеку вміст олеїнової кислоти в насінні багатьох гібридів підвищився на кілька відсотків, і це відразу відчули виробники та споживачі.
Накопичення олії в насінні соняшнику починається одразу після його утворення. Цей процес відбувається впродовж 40 діб, за максимальної швидкості – протягом 25-30 діб.
Кінцевий рівень концентрації олії визначається як особливостями генотипу, так і погодними умовами періоду вегетації. Тому впродовж цвітіння й наливу насіння рослинам соняшнику для утворення максимальної кількості олії потрібна сонячна суха погода, за надлишку опадів у цей період уміст олії знижується.
Додати коментар