Агрономія

Посуха і спека позитивно впливають на якість соняшникової олії

Поділитись:
Посуха і спека позитивно впливають на якість соняшникової олії

В умовах посухи та спеки в сояшнику підвищується рівень насичених кислот, зокрема олеїнової, що покращує якісь олії, яка з нього виробляється.

Зокрема, соняшникова олія з високим умістом олеїнової кислоти вважається корисною для здоров’я людини. Вона довше зберігається й має кращі смакові властивості.

Наприклад, так було в 2010 році, коли через спеку вміст олеїнової кислоти в насінні багатьох гібридів підвищився на кілька відсотків, і це відразу відчули виробники та споживачі.

Накопичення олії в насінні соняшнику починається одразу після його утворення. Цей процес відбувається впродовж 40 діб, за максимальної швидкості – протягом 25-30 діб.

Кінцевий рівень концентрації олії визначається як особливостями генотипу, так і погодними умовами періоду вегетації. Тому впродовж цвітіння й наливу насіння рослинам соняшнику для утворення максимальної кількості олії потрібна сонячна суха погода, за надлишку опадів у цей період уміст олії знижується.

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями