Пошкодження зерна клопом шкідливої черепашки знижує його якість
Шкідливість клопа шкідливої черепашки має два фенологічних періоди.
Перший період охоплює фазу сходів, кущення, вихід рослин у трубку. Це період, коли шкодять особини імаго.
Пошкоджені рослини всихають, а в період колосіння можемо спостерігати на полі пустоколосицю, тобто колос майже стерильний. Це перший етап втрати врожаю, так звана пряма втрата.
Другий період шкідливості охоплює період від молочної до воскової та від воскової до повної стиглості зерна. Шкідниками виступають личинки третього-четвертого віку та молоді клопи з крильцями, котрі є надзвичайно ненажерливими.
Шкідливість у цей період вимірюється в основному не кількістю врожаю, а його хлібопекарськими, технологічними та смаковими властивостями. Це є побічні втрати врожаю.
Пошкодження 2-3% зерна клопом-черепашкою різко знижує його продовольчі якості. Якщо уявити, що середня чисельність личинок становить 3-5 особин/кв. м, то вже є небезпека для майбутнього врожаю.
Додати коментар