Названо чинники, що знижують ризик ураження соняшнику білою гниллю
Через ураження соняшнику білою гниллю, або склеротиніозом, урожайність знижуєтьсяв середньому на 15-25%, погіршуються посівні якості та товарні властивості насіння – різко знижується схожість насіння, вміст олії знижується на 10 %, кислотне число олії зростає в 10-100 разів, що робить її непридатною для вживання в їжу.
Про це в журналі The Ukrainian Farmer пише кандидат с.-г. наук Ольга Власова (Інститут захисту рослин НААН).
«Хвороба поширена майже в усіх зонах вирощування соняшнику. За сприятливих для збудника умов біла гниль уражує рослини соняшника в будь-якій фазі їх розвитку – від сходів до повної стиглості, але частіше проявляється на рослинах в фази цвітіння-достигання», – наголошує науковець.
Симптоми уроження соняшнику білою гниллю на вегетативних органах залежать від періоду зараження і фази розвитку рослин.
Проте в регіонах, де опадів випадає недостатньо, а температура сягає високих позначок, спостерігається зниження рівня захворювань, які потребують вільної води для їх життєвого циклу, в тому числі й склеротиніозу.
Нагадаємо, рослини соняшнику найбільше вражають біла та сіра гниль.