Названа одна з основних причин зниження якості зерна озимої пшениці
Однією з основних причин зниження якості зерна озимої пшениці є зараження посівів клопом шкідливою черепашкою. Пошкодження зерна цим шкідником різко погіршує хлібопекарські властивості борошна, пише журнал The Ukrainian Farmer.
В такому борошні клейковина має дуже погану якість, а хліб не дає потрібного об’єму, характеризується великою розпливчастістю, має поверхню, вкриту дрібними тріщинами.
За масового розмноження клопа-черепашки знизити його шкідливість можна тільки за допомогою інсектицидів. Боротьбу з імаго слід проводити за заселення посівів навесні, подекуди доцільно проводити тільки крайові обробки.
Проти личинок обробляють у період, коли значна їх маса досягає 2-3 віку, що найчастіше збігається з початком молочної стиглості зерна. Для зменшення випаровування розчину інсектициду рекомендується додавати до нього 4-5 кг карбаміду.
Нагадаємо, строки та способи збирання озимої пшениці істотно впливають на якість зерна. Як повідомлялося, валове виробництво озимої пшениці може скоротитися на 30%.