Названа найбільш посухостійка культура для вирощування в зоні Степу
Цього року в Південному Степу з огляду на недостатні запаси грунтової вологи в метровому шарі ґрунту доцільно висівати сорго зернове. Адже ця культура серед ярих зернових найменше реагує на низькі запаси продуктивної вологи навесні.
Про це AgroTimes сказав завідувач лабораторії неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААНУ Анатолій Коваленко.
«За запасів продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту на рівні 38,6-50,2 мм, як це спостерігалось у 2007, 3012, 2013 та у 2017 роках, урожайність зерна сорго була у 2,3-3,8 рази вищою за ячмінь ярий. Тому ячмінь ярий доцільно висівати лише у разі запасів продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту не менше, ніж 72-93 мм, а за менших – краще з економічної точки зору висівати сорго», – зазначив науковець.
Основною особливістю сорго, яка дає змогу йому переносити посуху, є здатність впадати в анабіоз і після відновлення достатнього зволоження продовжувати свій ріст.
Найбільш адаптовані для Південного Степу ранньостиглі і середньоранні сорти і гібриди вітчизняної та іноземної селекції. За дефіциту ґрунтової вологи кращими є сорти Кварц, Атлант, Ерітрея та гібриди Понкі, Бургго, Майло, Зуні тощо. На полях з достатнім зволоженням ґрунту на час сівби більш продуктивними є гібриди Спрінт W, Прайм, Пума, Фріскет.
Нагадаємо, за даними дослідження, посухостійкість озимих культур можна підвищити біопрепаратами. Як повідомлялося, у зонах Степу та Південного Лісостепу питома вага зернопросапних має становити 50-60%.